Mulla Krekar varetektsfengslet i fire nye uker

Her ankommer Krekar Oslo tingrett fredag. Se video.

Mulla Krekar og en medsiktet 42-åring er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire nye uker i påvente av at utleveringsbegjæringen fra Italia blir behandlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienske myndigheter hadde frist på seg til fredag for å be om en utlevering av de to, dersom de fortsatt skulle holdes fengslet. Torsdag kom bekreftelsen fra Justisdepartementet på at begjæringen er mottatt.

Begjæringen er ennå ikke oversatt til norsk, noe PSTs politiadvokat Signe Katrine Aaling mener er uproblematisk.

– Vi har bekreftelse fra Justisdepartementet på at begjæringen er mottatt, og at fristen dermed er ivaretatt. Så er det et nytt løp for å vurdere om vilkårene for utlevering er møtt, og oversettelsen blir et ledd i dette, sier hun til NTB.

Stoler ikke på Anundsen

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, mener det ikke holder at Justisdepartementet bekrefter at begjæringen er mottatt.

– Vi kan ikke legge til grunn noe som helst fra Justisdepartementet. Han har ikke tilstrekkelig tillit til justisministeren, som kommer fra et parti som har sagt at man i denne saken kan bryte menneskerettighetene, sier Meling.

– Gitt dette politiske spillet vil jeg oppfordre retten til å være svært kritisk til det som måtte komme derfra, sier Meling.

Meling stilte også spørsmål ved hvorfor Krekar ikke kan få se italienske myndigheters dokumenter i saken, all den tid norske medier har fått tak i kopier av materialet.

Tingrettsdommer Anne Margrete Katteland viste til vurderingene i tidligere kjennelser og konkluderte med at vilkårene for varetektsfengsling fortsatt er til stede. Hun fikk medhold i at de to måtte holdes fengslet under brev- og besøkskontroll.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Meling: – Solvik Olsens julepost-tweet viser det politiske i Krekar-saken:

Les også: Eksperter i tvil om anklagene mot Krekar: – Det virker underlig, det rimer ikke

Vil starte parti

Italienske myndigheter mener Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, leder en terrororganisasjon kalt Rawti Shax. Krekar benekter dette, og ba om å bli løslatt.

– Som jeg har bekreftet, Rawti er meg og jeg er Rawti. Det er ikke en organisasjon. Men jeg hadde ambisjoner om at dette kunne være en ideologi når folk møttes, og at det kunne blitt et offisielt politisk parti i Kurdistan, sier Krekar.

Han sier «Rawti Shax» betyr å bevege seg med bølgene, og forklarte retten hvordan dette er grunntanken bak ideologien.

– Det ville vært et parti som andre politiske partier i Kurdistan i Irak. Vi kunne dannet grupper for å bygge et demokratisk samfunn, og jeg kunne ledet en slik gruppe, sa Krekar.

Les også:

Meling hardt ut mot Frp i Krekar-saken

– Krekar snakket om å sette fyr på Stortinget

Se video: Krekar: – Jeg er ikke farlig:

Se video: Krekar: – Like normalt for meg å møte i retten, som for deg å gå på jobb:

Se video: Ingvill (20) med hysterisk velkomstvideo til Krekar:

Personvernpolicy