Islendinger flokker til sumeriske guder i protest

<p>Både Jesus og Odin har fått konkurranse av gamle sumeriske guder på Island de siste ukene. Her tennes julegrana foran Domkirkjan i Reykjavik 29. november (treet er en offisiell gave fra Oslo).</p>
Både Jesus og Odin har fått konkurranse av gamle sumeriske guder på Island de siste ukene. Her tennes julegrana foran Domkirkjan i Reykjavik 29. november (treet er en offisiell gave fra Oslo). Foto: Anton Brink Hansen / Epa

Oldtidsguder fra Sumer har fått uventet oppslutning på Island, som følge av en politisk protest mot statsstøtte av trossamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele nok mer en politisk protest enn religiøs vekkelse, og flertallet av islendingene som har registrert seg som «zuister» er motstandere av at staten skal finansiere religiøse aktiviteter. Zuistene sier de dyrker gamle sumeriske guder, og lover sine tilhengere kirkeskatten tilbake.

Mer enn 3100 mennesker, nærmere én prosent av Islands befolkning, har sluttet seg til zuistene de siste par ukene, melder The Guardian. Dette skjer i protest mot skatten som går til statskirken og andre trossamfunn.

Les også: Muslimske trossamfunn vokser kraftig i Norge

Bred motstand mot skatten

Islendinger må registrere sin religiøse tilhørighet med myndighetene. Omkring tre fjerdedeler av befolkningen er tilsluttet Den evangelisk-lutherske kirken på Island. Over 40 andre registrerte trossamfunn oppfyller også kravene for tilskudd. Beløpet i årets budsjett tilsvarer cirka 700 norske kroner per skattebetaler årlig, skriver The Guardian.

Det går ikke an å reservere seg mot denne innbetalingen. De som ikke er medlem av et trossamfunn, eller tilhører ikke-registrerte religioner, må også betale, forklarer Zuistenes talsmann, Sveinn Thorhallsson, til The Guardian.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i september ønsker 55 prosent av de som svarte en slutt på ordningen.

Zuismen ble registrert som trossamfunn på Island i 2013. Manglende aktivitet truet den da knøttlille bevegelsen med å bli fratatt godkjenningen som kirkesamfunn tidligere i år. En gruppe borgere som var motstandere av at staten skal finansiere religion gjennomførte et slags kupp, med løftet om refusjon av skattepengene til medlemmene.

Les også: Får ikke vise religiøs reklame før Star Wars

Vil avskaffe seg selv

den engelske delen av zuistenes hjemmesider gjøres det ingen hemmelighet av det politiske:

«Zuismen er en plattform der medlemmene kan praktisere den gamle sumeriske religionen. Zuister støtter fullt ut friheten til og fra religion, for alle. Organisasjonens viktigste mål er at regjeringen fjerner alle lover som gir privilegier, økonomiske eller andre, til religiøse organisasjoner. I tillegg krever zuistene at myndighetenes register over innbyggernes religion blir avskaffet.»

Zuistene lover å avvikle sin egen organisasjon «når våre mål er nådd».

Sumer var et oldtidsrike mellom elvene Tigris og Eufrat i dagens Midtøsten. Det er en av de eldste kulturene vi kjenner, cirka 3000-2000 f.Kr.

Her kan du lese om et av de mest kjente sumeriske sagnene: Oppdaget nye vers i «verdens eldste fortelling».

Les også: På Island er Piratpartiet landets største

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus