Venstre: – Det å forurense må ha en kostnad

Venstres Ola Elvestuen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Venstres Ola Elvestuen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil sette pris på klimaet og ønsker en skatte- og avgiftspolitikk som belønner grønne bedrifter og straffer fossile næringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse fra Venstres landsstyremøte i helgen heter det at oppfølgingen av Grønn skattekommisjon blir helt avgjørende for at vi skal nå de norske utslippsmålene frem mot 2020 og 2030.

«For at klimaforhandlingene i Paris skal få den nødvendige effekten, er det avgjørende at alle land innfrir og forsterker sine forpliktelser til å kutte utslipp, slik at verden kan nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader», heter det.

Partiet viser videre til forpliktende formuleringer om Grønn skattekommisjon og grønt skatteskifte i budsjettavtalen.

Les også: Syv råd for å kutte ditt CO2-utslipp

– Venstre mener vi trenger betydelig høyere avgifter på det vil ha mindre av, nemlig forurensing og CO2-utslipp, og langt mindre skatt på det vi vil ha mer av, nemlig arbeid, bedrifter og miljøvennlig atferd. Det er dessuten avgjørende at disse to mekanismene sees i en sammenheng, sier Ola Elvestuen, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et grønt skatteskifte skal gjøre at folk kommer økonomisk bedre ut av å ta grønne valg. Der venstresiden i norsk politikk fremstår som rene skatteøkningspartier, er Venstre et næringsvennlig, liberalt miljøparti som er villig til å bruke skattesystemet aktivt for å oppnå de endringene vi trenger, fastslår Elvestuen.

Elvestuen, som søndag reiste til klimatoppmøtet i Paris, understreker samtidig at økte avgifter på forurensing ikke gjør jobben alene.

– Venstre vil også stimulere til teknologiutvikling gjennom støtteordninger og subsidier, sier han.

Les også: Ulltveit-Moe: – Halve CO2-kuttet kan tas innenlands