Venstre: – Det å forurense må ha en kostnad

Venstres Ola Elvestuen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Venstres Ola Elvestuen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Venstre vil sette pris på klimaet og ønsker en skatte- og avgiftspolitikk som belønner grønne bedrifter og straffer fossile næringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra Venstres landsstyremøte i helgen heter det at oppfølgingen av Grønn skattekommisjon blir helt avgjørende for at vi skal nå de norske utslippsmålene frem mot 2020 og 2030.

«For at klimaforhandlingene i Paris skal få den nødvendige effekten, er det avgjørende at alle land innfrir og forsterker sine forpliktelser til å kutte utslipp, slik at verden kan nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader», heter det.

Partiet viser videre til forpliktende formuleringer om Grønn skattekommisjon og grønt skatteskifte i budsjettavtalen.

Les også: Syv råd for å kutte ditt CO2-utslipp

– Venstre mener vi trenger betydelig høyere avgifter på det vil ha mindre av, nemlig forurensing og CO2-utslipp, og langt mindre skatt på det vi vil ha mer av, nemlig arbeid, bedrifter og miljøvennlig atferd. Det er dessuten avgjørende at disse to mekanismene sees i en sammenheng, sier Ola Elvestuen, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Et grønt skatteskifte skal gjøre at folk kommer økonomisk bedre ut av å ta grønne valg. Der venstresiden i norsk politikk fremstår som rene skatteøkningspartier, er Venstre et næringsvennlig, liberalt miljøparti som er villig til å bruke skattesystemet aktivt for å oppnå de endringene vi trenger, fastslår Elvestuen.

Elvestuen, som søndag reiste til klimatoppmøtet i Paris, understreker samtidig at økte avgifter på forurensing ikke gjør jobben alene.

– Venstre vil også stimulere til teknologiutvikling gjennom støtteordninger og subsidier, sier han.

Les også: Ulltveit-Moe: – Halve CO2-kuttet kan tas innenlands

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus