Brakvalg for Nasjonal front i Frankrike

Marine Le Pen og hennes ytterliggående høyreparti Nasjonal front ser ut til å ha gjort det svært godt i første runde av regionvalget i Frankrike.
Marine Le Pen og hennes ytterliggående høyreparti Nasjonal front ser ut til å ha gjort det svært godt i første runde av regionvalget i Frankrike. Foto: Pascal Rossignol / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front ser ut til å ha fått flest stemmer i nesten halvparten av Frankrikes 13 regioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal front ligger an til 30,6 prosent av stemmene i første omgang av regionvalget, viser en valgdagsmåling utført av IFOP Fiducial, ifølge Reuters.

– Et storartet resultat, uttalte Nasjonal fronts partileder Marine Le Pen etter at målingen ble presentert søndag kveld klokken 20, ifølge AFP.

Partiet Republikanerne og deres samarbeidspartier ligger an til 27 prosent av stemmene, mens Sosialistpartiet ser ut til å ha fått 22,7 prosent.

Økt støtte

Valget avholdes bare tre uker etter terrorangrepet i Paris som kostet 130 mennesker livet. På forhånd var det knyttet stor spenning til hvordan angrepet ville slå ut.

– Etter angrepet i Paris 13. november har vi sett en klar økning i støtten til Nasjonal front, sier analytiker Jerome Forquet i IFOP.

Samtidig har populariteten til Frankrikes president François Hollande fått en liten oppsving, uten at det er nok til å gi Sosialistpartiet stor oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært snakk om at angrepet i Paris kunne tale mot Nasjonal front, men dette viser at angrepet ikke har hatt betydning. Det har ikke gitt franske velgere større ønske om å støtte andre partier, sier Frankrike-kjenner Franck Orban til NTB.

Størst i nord

I det nordlige Frankrike ser Le Pens parti ut til å få 43 prosent av stemmene. I sørøst, der Le Pens 25 år gamle niese Marion Maréchal-Le Pen stiller, ligger partiet an til 41,7 prosent.

Politiske kommentatorer peker på at en seier for Marine Le Pen i nord også vil være et springbrett for henne før presidentvalget i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en nasjonal oppslutning på over 30 prosent er Nasjonal front landets største parti for andre valg på rad. I fjor ble partiet størst i valget til EU-parlamentet.

Må samarbeide

Det er likevel ikke sikkert at resultatet er nok til å vinne innflytelse i andre runde av regionvalget neste helg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Frankrike snakkes det om republikansk ansvar, der de andre partiene setter uenighet til side for holde Nasjonal front borte fra makten, sier Orban.

– Spørsmålet er om høyre- og venstresiden klarer å samarbeide. Dersom de danner en allianse, vil dette resultatet trolig ikke være nok til å vinne en eneste region for Nasjonal front, legger han til.

Tidligere president Nicolas Sarkozy som leder det borgerlige partiet Republikanerne, avviser imidlertid at det vil være aktuelt å samarbeide med Hollande og hans Sosialistparti.

Sitter hjemme

Rundt 45 millioner franskmenn har stemmerett, men vanligvis pleier rundt halvparten av velgerne å sitte hjemme under valget i de 13 regionene.

I år gikk 50,5 prosent til urnene, en økning fra 46,4 prosent forrige regionvalg.

– Det er rart at valgdeltakelsen ikke er høyere med tanke på hendelsen landet har vært igjennom. Det viser hvor sårbart det politiske systemet i Frankrike er, mener Orban.

Regionvalget i Frankrike:

* Frankrike velger regionforsamlinger i 13 regioner.

* Det skal i alt velges 1.757 representanter til regionforsamlingene.

* Valget går i to omganger, den første 6. desember og den andre 13. desember.

* Velgerne kan kun stemme på kandidater i sin egen region.

* Dersom et parti får absolutt flertall i en region, får de automatisk 25 prosent av setene. De resterende plassene fordeles proporsjonalt blant alle partier som har kommet over sperregrensa på 5 prosent og det blir ikke holdt en andre valgomgang.

* Dersom ingen partier får absolutt flertall i en region, går partiene som har fått over 10 prosent videre til andre valgomgang.

* Partier som fikk under 10 prosent i første valgomgang, kan danne allianse med andre småpartier og stille felleslister i andre valgomgang.

* Republikanerne har gått i allianse med flere mindre høyre- og sentrumpartier foran valget.

* Sosialistpartiet lyktes ikke å danne allianse med Det radikale partiet, som er Frankrikes eldste parti.

(Kilde: France 24)