Mot strengere regler i ny asylavtale

Senterpartiet vil ha endringer i introduksjonsprogrammet.
Senterpartiet vil ha endringer i introduksjonsprogrammet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet vil ha en slutt på at deltakere i introduksjonsprogrammet kan få permisjon for å reise til hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du har kommet til Norge fordi du ikke lenger kan være i hjemlandet ditt, er det merkverdig å reise tilbake på permisjon, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Deltakere i introduksjonsprogrammet kan få permisjon på inntil ti virkedager per kalenderår, dersom «viktige velferdsgrunner» taler for dette. Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er flyktninger «som hovedregel avskåret fra å reise til hjemlandet».

Les også: Regjeringen forlenger grensekontrollen

– Må revideres

Regjeringen er i gang med å evaluere introduksjonsprogrammet, men Senterpartiet mener det bør tas grep allerede nå – under andre runde av asylforhandlingene på Stortinget.

– Det er laget for en situasjon med langt færre asylsøkere og flyktninger enn vi opplever nå. Vi er nødt til å endre noen av kravene. Det må revideres, sier Arnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel mener hun at flyktninger som kommer seg i jobb, må få slippe å følge hele introduksjonsprogrammet, samtidig som kravene til å følge opplæring i norsk språk og samfunnsfag, opprettholdes.

Les også: Tybring-Gjedde: – Syria-flyktningene skal hjem. Alle som én

Kutt i ytelser

Deltakerne i introduksjonsprogrammet får en stønad på to ganger folketrygdens grunnbeløp, altså noe over 180.000 kroner i året. For dem under 25 år kuttes stønaden med en tredel.

Ifølge inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) kan det bli aktuelt å kutte i ytelsene og heller premiere dem som gjør det bra i introduksjonsprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett på om vi skal kutte stønaden fra 2G til 1,8G og heller betale ut hele beløpet når norskprøven er bestått, sier hun til NTB.

– Når det gjelder arbeidet som skjer i mottakene, vil vi se på at man faktisk stiller opp på den norskopplæringen man skal, for ikke å få trekk i dagytelsene, tilføyer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny asylavtale kan være på plass før jul

Innstramminger

Signalene fra Horne og Arnstad viser at det neppe blir fritt for nye innstrammingstiltak når andre del av asylforliket presenteres. Men diskusjon blir det nok om hvordan forslagene skal rammes inn.

Debatt blir det også om spørsmålet om kompensasjon for kommunenes utgifter ved bosetting av asylsøkere.

Senterpartiet ønsker å øke integreringstilskuddet slik at kostnadene dekkes til fulle, noe regjeringspartiet Høyre motsetter seg.

– Hvis vi skulle laget et system for full dekning, ville ikke kommunene ha noen insentiver for å få folk ut i jobb. De ville ikke tjene noe på å få folk ut i jobb, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland under torsdagens finansdebatt på Stortinget.

Les også: 800 sengeplasser på ankomstsenteret i Råde står tomme

Nei til tvang

Spørsmålet om selvbosetting og ulike ordninger som skal gjøre det vanskeligere for kommunene å si nei til å ta imot flyktninger og asylsøkere, står også sentralt i samtalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For Fremskrittspartiet er det helt uaktuelt å gå inn for å tvangsbosette personer hvis kommunene verken har anledning til det, mulighet til det eller ressurser til det, sa parlamentarisk leder Harald Nesvik i Stortinget torsdag.

Forslaget fra UDI om å opprette brakkeleirer med inntil 3.000 asylsøkere i tilknytning til de største byene, er noe flere partier har advart mot.

Dette er også tema for samtalene, i likhet med omfanget av og kvaliteten på norskopplæring samt regler for midlertidige arbeidstillatelser.

Ap, SV og Sp ønsker også å stramme inn på adgangen til å ta ut utbytte på drift av asylmottak, noe regjeringspartiene og Venstre motsetter seg.

Les også: 23-åring som venter barn med 14-åring blir etterforsket