Regjeringen forlenger grensekontrollen ytterligere

En toller kontrollerer ID-kort på Vippetangen i Oslo. Reisende fra København med båt blir møtt med forsterket kontroll.
En toller kontrollerer ID-kort på Vippetangen i Oslo. Reisende fra København med båt blir møtt med forsterket kontroll. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det er fortsatt nødvendig å holde streng kontroll med hvem som vil inn i Norge, mener regjeringen. Den midlertidige grensekontrollen blir derfor forlenget med 20 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjerpet grensekontroll er «en forutsetning for vår indre sikkerhet», framholder justisminister Anders Anundsen (Frp) i forbindelse med at nyheten ble offentliggjort.

– Tiltaket videreføres for å hindre at personer som ikke har nødvendig reisedokumenter, kommer inn i landet, og sørger for at vi får bedre kontroll på asyltilstrømmingen til Norge, sier Anundsen (Frp).

Midlertidig kontroll av den indre Schengen-grensen blir forlenget med 20 dager. Tiltaket hadde opprinnelig en varighet på ti dager og gjelder bare grensepasseringer med ferge fra Sverige og det europeiske kontinentet.

Sammen med flere andre faktorer kan det se ut som om tiltaket har hatt en begrensende effekt på asyltilstrømmingen. De siste dagene og ukene synes det å ha vært markant færre migranter på Norges grenser.

Les også: Mot strengere regler i ny aslyavtale

Alle passasjerer

– Selv om antallet migranter som kommer over indre Schengen-grense, har gått ned de siste par ukene, anser regjeringen det fremdeles som nødvendig og proporsjonalt å forlenge grensekontrollen for å sikre at vi har full kjennskap til dem som kommer over indre grense, sier Anundsen.

Torsdag for halvannen uke siden ble det innført identitetskontroll av samtlige passasjerer på ferger fra Europa til Norge, og grensekontrollene i Østfold og Hedmark ble trappet opp. Kontrollnivået blir videreført, men regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for å utvide grensekontrollen til også å gjelde luft- og landegrense.

Justisdepartementet understreker dessuten at det kan bli vedtatt å forlenge grensekontrollen ytterligere.

Les også: Flyktningene har funnet ny rute til Sverige

30.000 asylsøkere

Selv om det er registrert en markant nedgang de siste dagene og ukene, kom det i november til sammen 8.163 asylsøkere til Norge, noe lavere enn i oktober, da det kom 8.666 asylsøkere hit til landet.

Det totale antallet i år er så langt i 30.110 asylsøkere.

Ved to av de tidligere travleste overgangene, Svinesund og Storskog, blir det meldt om at asylstrømmen så å si har stanset helt opp. Utlendingsdirektoratet synes imidlertid ikke å gi støtte til påstander fra regjeringsrepresentanter om at det er ny politikk som har virket begrensende.

– Vi antar at hovedårsaken til nedgangen er todelt. Det kommer færre over Storskog, men den klareste effekten er at det kommer færre gjennom Sverige til Norge. Vi antar at det er grensekontrollen som Sverige har innført, som er årsaken til dette, sa UDI-direktør Frode Forfang mandag.

Les også: Tybring-Gjedde: – Syria-flyktningene skal hjem. Alle som én

Over 30.000 asylsøkere i år:

Det kom 8.163 asylsøkere til Norge i november. Dermed er det totale tallet for året kommet opp i 30.110.

Flest nye søkere i november kom fra Afghanistan (2.545), fulgt av Syria (2.410). Så fulgte Irak (830) og Iran (635). Statsløse utgjorde den femte største gruppa, med 313 personer, viser tallene fra Utlendingsdirektoratet.

Tallet i november er noe lavere enn i oktober, da 8.666 personer søkte asyl.

I november kom det 1.113 enslige mindreårige asylsøkere , sju flere enn i oktober.

Tall fra politiet viser at ingen asylsøkere så langt denne uka har tatt seg over grensa fra Russland via Storskog i Finnmark. Ved ankomstmottaket i Råde sto torsdag drøyt 800 av de 1.000 sengeplassene tomme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus