Nå har de sett seg lei av asylbaronene som tjener fett på norske asylmottak

Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken mener asylbaronene tjener for mye på norske asylmottak.
Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken mener asylbaronene tjener for mye på norske asylmottak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil sette seg ned for å begrense asylbaronenes profitt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener det vil være en fordel med flere mottaks om drives i regi av kommuner og ideelle organisasjoner, sier parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, til ABC Nyheter.

Pedersen sier staten er helt avhengige av private aktører i den akutte situasjonen vi er inne i nå, men er skeptisk til hvor mye asylbaronene tjener.

– Det må være en sammenheng mellom innhold og kvalitet i mottakene, og anledning til å ta utbytte, sier Pedersen.

Ifølge nestlederen har partiet fått tilbakemeldinger på at man burde se på hvordan akutt innkvartering kan reguleres bedre.

– Dette handler både om å sikre kontroll på offentlige budsjetter, og om å sikre en god og verdig ankomst for de som kommer til landet vårt.

Men det er ikke bare Arbeiderpartiet som er enige om at asylbaronenes store utbytte er et problem.

Nå vil disse tre ta et oppgjør med asylbaronenes høye fortjeneste. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Nå vil disse tre ta et oppgjør med asylbaronenes høye fortjeneste. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

SV vil forby profitt

- SV ønsker å forby profitt på både asylmottak og annen velferd. Vi får mer effektive tjenester hvis hver eneste krone vi bevilger til asylmottak faktisk går til asylmottak, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Lysbakken er glad mange stiller hotell og campingplasser til disposisjon, men mener spørsmålet er hvordan dette skal gjøres på sikt.

Også Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, ønsker å se på mulighetene for å begrense asylbaronenes utbytte.

– Jeg er bekymret over at private aktører kan leie billige lokaler fra kommunene, gjøre de om til asylmottak, for så å ta høy betaling fra UDI. Det kan rokke ved tilliten i befolkninga, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Støre ønsker å knytte tettere bånd til frivilligheten og at arbeid skal utføres av asylsøkerne selv.

– Dette kan være for eksempel vask og matlaging, og er viktig både for å redusere driftskostnader og for å aktivisere asylsøkerne, sier partilederen.

Les også: – Skattepengene våre skal ikke lag

Asylbaroner med millioninntekt

– Dette er en politisk beslutning. Vårt hovedfokus er å gi alle asylsøkere som kommer tak over hodet og et godt mottakstilbud, sier utviklingsdirektør i et Norges av største asylmottak-selskap Hero Norge AS, Kjartan Dirdal, til ABC Nyheter.

Hero Norge AS eies av brødene Kristian og Roger Adolfsen, i 2014 stod de oppført med henholdsvis 37 og 52 millioner.

Dirdal presiserer at mottakssystemet i Norge er under et svært stort press på grunn av flyktningkrisen.

– Vårt mål er derfor å sørge for at asylsøkere skal få et nøkternt og trygt botilbud mens de venter på sin søknad, sier Dirdal.

– Ikke fornøyd med betingelsene

Tidligere har asylbaronene kritisert UDI for dårlige betingelser i forbindelse med utbygging av nye asylmottak.

– Dere snakker om treårskontrakter for permanente asylmottak. Men i kontraktene dere tilbyr, kan UDI underveis si opp avtalen med tre måneders frist, påpekte en rekke potentsielle og nåværende asylbaroner i et møte med UDI i slutten av oktober.

– Noen av de eksisterende asylmottakene kan ta en kortsiktig profitt nå. Men skal du inn i en ny bransje, kan du ikke bygge fra i dag til i morgen, sa en av deltakerne på møtet, som ikke ønsket å stå fram ved navn, til ABC Nyheter.

Les om asylbaronenes fortvilelse: Mener UDi tilbyr husmannskontrakter

Fremskrittspartiet fnyser av forslaget

– Det at noen tjener penger på behov som oppstår i samfunnet, kan ikke overraske noen. Dette viser også Støre er prinsippløs, han hadde ikke noe problem med at noen tjente penger på asylmottak i de forrige åtte årene Ap satt i regjering, sier Frp's Mazyar Keshvari.

KrF og Venstre ønsker ikke å gå inn på et totalforbud på profitt, men ønsker å være med å se på hvordan utbyttet kan begrenses.

– UDI må få større konstnadskontroll og anbudsregelverket må bli tydeligere, sier Venstres innvandinspolitiske talsperson, Andre Skjelstad, til Dagbladet.

Les også: UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus