Fremskrittspartiet tok fra alle i november

Frp-leder Siv Jensen (Frp) har grunn til å smile over velgernes vandringer de siste ukene. Her fra en spørretime i Stortinget tidligere i høst.
Frp-leder Siv Jensen (Frp) har grunn til å smile over velgernes vandringer de siste ukene. Her fra en spørretime i Stortinget tidligere i høst. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Fremskrittspartiet økte oppslutningen med en tredel i november. Alle de andre partiene på Stortinget tapte oppslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp gikk fram på samtlige av de ni nasjonale meningsmålingene som ble publisert i november. Et gjennomsnitt som Poll of polls har regnet ut, viser at oppslutningen om Frp økte fra 12,1 prosent i oktober til 16,3 prosent i november.

Det er på linje med valgresultatet i 2013. Trenden fortsetter for Frp. Snittet på siste fem målingene fra november indikerer en oppslutning på 17,7 prosent.

Ti mandater fram

Med slike tall styrker også regjeringsblokken seg, selv om Høyre går tilbake 0,9 prosentpoeng til 22 prosent fra oktober til november:

En samlet oppslutning på 38 prosent om Høyre og Frp ville gitt de to partiene 68 stortingsrepresentanter i november, mot 58 måneden før.

Regjeringspartiene hadde til sammenligning et gjennomsnitt i første halvår i år på 34 prosent.

Bakgrunnstallene viser at Frp først og fremst tar velgere fra Høyre, at de vinner velgere tilbake fra Ap og scorer høyere på lojalitet, ifølge Poll of polls.

Les også: Flyseteavgift fikk Frp-politikere til å stemme imot egen regjering

Helt jevnt løp

Maktforholdet mellom blokkene er nå i praksis utjevnet. De rødgrønne partiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, samt Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt, ville fått 85 mandater og flertall med knappest mulig margin dersom novembersnittet hadde vært valg.

De rødgrønne alene gikk ned fra 86 mandater i oktober til 77 i november. Det er den svakeste samlede oppslutningen om trioen siden september 2014.

Noe av tilbakegangen forklares med at SV går tilbake 0,3 prosentpoeng til 3,9 prosent. De faller dermed under sperregrensen igjen etter to måneder på 4-tallet.

Samtidig går Ap tilbake 1,2 prosentpoeng til 35,1 prosent og Senterpartiet tilbake 0,6 prosentpoeng til 6,1 prosent.

Les også: Eli Hagen raser mot Frps asylpolitikk

Kamp rundt 4-tallet

Samarbeidspartiene sliter også – og mest tilbake går Venstre. Partiet er nok en gang nær sperregrensen etter et fall på 1 prosentpoeng til 4,3 prosent.

KrF er igjen under 5-tallet etter en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng til 4,9.

Men aller mest utsatt i kampen mot sperregrensen er denne gang MDG. Gjennomsnittet i november er finberegnet til 4,07 prosent. Det er det laveste tallet for MDG siden de for første gang kom over 4-tallet i gjennomsnitt i mai i år.

Dersom oppslutningen om MDG beregnes til 3,99, ryker også flertallet for en Ap-ledet koalisjon. De rødgrønne, MDG og Rødt ville i så fall fått 82 mandater, mot 87 til Nydalen-partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Rødt er det eneste partiet i tillegg til Frp som går fram fra oktober til november. Framgangen er marginale 0,1 prosentpoeng til 2 prosent, men Poll of polls gjør oppmerksom på at det er det sterkeste tallet de har beregnet for Rødt siden de begynte å utarbeide månedsgjennomsnitt – i januar 2008.

Les også: Eksperter mener Frp tjener på flyktningstrømmen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus