Kritisk ministermøte for WTO 15. - 18. desemberMinistermøte kan bety Doha-rundens død

WTO-HODEPINE: Norges ambassadør Harald Neple (til høyre) har fått en sentral rolle som tilrettelegger for et ministevedtak i Nairobi, av WTOs generaldirektør Roberto Azevêdo (til venstre).
WTO-HODEPINE: Norges ambassadør Harald Neple (til høyre) har fått en sentral rolle som tilrettelegger for et ministevedtak i Nairobi, av WTOs generaldirektør Roberto Azevêdo (til venstre). Foto: WTO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge spiller en sentral rolle foran det ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som etter 14 års forsøk kan gi opp den omfattende liberaliseringsavtalen kalt Doha-runden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 161stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Frislipp i verdenshandelen med industrivarer, landbruk, fisk - styrking av den rike verdens patenrettigheter og utviklingslandenes rolle i verdenshandelen.

Det var noen av de 21 temaene som ble vedtatt satt på dagsordenen av WTOs ministermøte i Doha, Qatar, i 2001.

Foran WTOs 10. ministermøte som avholdes i Nairobi, Kenya, i midten av desember, ser det ut til at Doha-korthuset kan rase sammen.

Det går fram av rapportene om fastlåste forhandlinger i årevis forut for møtet, og et utkast til ministererklæring som ble lagt fram fredag.

Les også: Nytt norsk WTO-tilbud i håp om mini-avtale i WTO i desember

Norge med siste hånd på verket

– Broen mellom Nairobi-møtet og det som kommer etter Nairobi, er noe av det krevende i forhandlingene, sier statssekretær Morten Høglund (Frp) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

- Elementene man har forsøkt å løse i Doha-runden, som bedring av markedsadgang i andre land og utviklingsdimensjonen, vil jo fortsette. Men hva som blir mandatet for kommende forhandlingsrunder, er noe av det tautrekkingen nå dreier seg om, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utkastet skrevet av tre såkalte fasilitatorer, hvorav Norges WTO-ambassadør Harald Neple er en av dem, er på bare tre sider. Fasilitatorene oppgir selv at de utelater det store, omstridte spørsmålet om forhandingsmandatet fra Doha-utviklingsrunden (DDA) skal opprettholdes eller ikke.

I stedet uttrykker utkastet et rop om at WTO må forbli arenaen for de store forhandlingsspørsmålene som styrer handelen i verden, framfor regionale og tosidige avtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer idet en stor frihandelsavtale på tvers av Stillehavet, TPP, ble inngått i oktober, og forhandlinger om en transatlantisk handels- og regelverksavtale mellom EU og USA, TTIP, pågår.

Les også: Nå støtter kritikerne WTOs frihandelsrunde

Les også: Svensk EU-kommissær vil opprette TTIP-domstol for multinasjonale selskaper

Taus mens WTO-arbeidet pågår

WTOs 162 medlemsland har fått frist til i morgen med å vurdere utkastet. Da skal det diskuteres på et møte i WTO-hovedkvarteret i Genève.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva mener Norge om fortsettelse av Doha-runden, eller ikke?

– Jeg vil ikke si noe om Norges syn på det nå. Men i stortingsmeldingen om globalisering og handel fra i sommer sa vi at det er viktig å få sluttført Doha-runden, svarer statssekretær Høglund.

Vi spør også hva den norske regjeringen mener om utkastet til erklæring for det kommende ministermøtet i WTO.

– Det ble presentert fredag, og forhandlingene fortsetter. Gjennom vår ambassadør er vi i en rolle hvor vi søker å bringe noe godt ut av Nairobi. Siden det er et arbeid i prosess, vil jeg ikke kommentere utkastet nå, sier Høglund til det.

– Vil ministermøtet i Nairobi ha noen betydning hvis utfallet blir som det foreliggende utkastet?

– Ministermøtet vil da ikke være fullføringen av Doha-runden slik vi hadde håpet og ønsket. Det vi håper å få ut av Nairobi i tillegg til små, konkrete enkeltelementer for blant annet de minst utviklede MUL-landene, er å sørge for å ivareta WTO som plattform for å ivareta fremtidige multilaterale forhandlinger, sier Høglund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker å styrke WTOs posisjon og ikke gå inn i en situasjon hvor man betrakter Nairobi som fiasko, legger han til.

Les også: Brende mener handelssanksjoner er lov i WTO

Ministre får holde seg hjemme

– Det høres ut som du gjerne vil ha ministermøtet til ikke å være en fiasko, selv om det ikke kommer særlig ut av det?

– Mye tyder på at forhandlingene om ministererklæringen kommer til å fortsette inn i selve Nairobi-møtet. Vi vil ikke forhåndsdømme Nairobimøtet. Vi har all interesse av at dette, som det første WTO-ministermøtet i Afrika, blir så vellykket som mulig. Det er en erkjennelse av at WTO i sitt 20-årsjubileum tross alt er en suksess, slår Morten Høglund fast.

Noe av striden om Doha-mandatet, dreier seg om særbehandlingen av utviklingslandene. Deres interesser skal spesielt fremmes. De får mindre krav til kutt i grensevernet enn de industrialiserte landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet, ikke minst for et hissig USA, er at en industri-gigant som Kina defineres som u-land og får særrettigheter på linje med «ekte» u-land som Burundi.

Det vil gi konkurransefordeler for Kina og dels India, som USA og andre ikke lenger vil finne seg i.

Fra Norge pleier utenriksministeren å lede den norske delegasjonen til WTO-ministermøtene, selv om det ikke er bekreftet så langt denne gangen.

Derimot kan Morten Høglund bekrefte hvem som får holde seg hjemme:

– Det vil ikke være forhandlinger om landbruk, fisk og andre konkrete temaer på dette ministermøtet. Dermed blir det heller ikke bruk for å ha med fagstatsråder for næring, landbruk eller fiskeri denne gangen, forteller han.

Les også: – Verdens sultende er tatt til gissel av WTO-forhandlerne

WTO etter klima?

WTO-toppmøtet kommer idet FNs klimatoppmøte er avsluttet. I alle år har motsetningene mellom fri flyt og klimautslipp vært et hett tema for diskusjon.

Norges holdning, også under miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (daværende SV-statsråd) er at man ikke skal blande klima inn i WTO-forhandlingene.

Les også: Jonas Gahr Støre: – For sent å bringe klimaet inn.