Meny

Klimatoppmøtet:

Historiens største samling av statsledere på en enkelt dag

Derfor møtes verdens statsledere til nytt klimatoppmøte. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en topptung åpning av klimatoppmøtet i Paris mandag. Nå starter et tolv dager langt forhandlingsmaraton. Vi har sett litt på hva som kan forventes.

FNs klimatoppmøte i Paris

 • FN-konferanse som varer fra 30. november til 11. desember. Landenes forhandlere startet arbeidet én dag i forkant.
 • USAs president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, statsminister Erna Solberg (H) og over 140 andre stats- og regjeringssjefer deltar på den offisielle åpningen av møtet mandag.
 • Målet er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.
 • Paris-møtet er formelt sett det 21. partsmøtet (COP 21) for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.
 • De nesten 200 landene er bedt om å legge fram frivillige nasjonale utslippsmål i forkant av møtet.
 • I tillegg til landenes offisielle delegasjoner er en lang rekke organisasjoner, medier og representanter for næringslivet til stede. Til sammen forventes minst 40.000 deltakere i konferansesenteret i Le Bourget i utkanten av Paris.
 • Forrige gang landene prøvde å bli enige om en omfattende internasjonal avtale om utslippskutt, var på klimatoppmøtet i København i 2009.

Globale klimaendringer

 • Temperaturen på jorda har i gjennomsnitt steget 0,8 grader siden siste halvdel av 1800-tallet. Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er minst 95 prosent sikkert menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel (IPCC).
 • Menneskenes påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2 og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.
 • Klimautslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og ulike industriprosesser.
 • Høyere temperatur på jorda kan føre til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet.
 • Endringene i klimaet ventes å bli kraftigere i løpet av de neste tiårene. Konsekvensene blir forskjellige i ulike deler av verden, og enkelte områder kan oppleve positive effekter.

Nye norske internasjonale klimatiltak

 • Norge vil doble bidraget til FNs grønne klimafond til 800 millioner, forutsatt at fondet bidrar til redusert avskoging i u-land.
 • Regnskogsamarbeidet med Brasil skal forlenges. I tillegg inngår Norge og Colombia et nytt samarbeid for å hindre avskoging.
 • Norge gir 200 millioner kroner til et nytt fond som skal muliggjøre kjøp av klimakvoter fra u-land etter 2020.

Kilder: NTB, UNFCCC, Reuters, IPCC. (©NTB)

Hovedmålet for de kommende dagers forhandlinger er en ny, forpliktende avtale om utslippskutt for å begrense den globale oppvarmingen.

Lederne for mer enn 140 nasjoner møttes mandag på konferansesenteret Le Bourget nord i Paris, under tung bevoktning, der forhandlingene skal pågå frem til og med 11. desember.

Det er historiens største samling av statsledere på en enkelt dag, ifølge FN.

Samtalene på møtet tar sikte på å få i stand en avtale som både skal erstatte og bli langt mer omfattende enn Kyoto 2-avtalen, som utløper i 2020.

— Målet er å få til en avtale som skal gjøre at man når «togradersmålet», sier forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning, Guri Bang, til ABC Nyheter.

To grader er grensen for hvor høye temperaturendringene kan bli før man ser de verste utslagene av oppvarmingen, ifølge beregninger.

— Hvis man fortsetter med utslippsøkning som i dag vil gjennomsnittstemperaturen mest sannsynlig øke nærmere fire grader innen utgangen av århundret. Det var en av konklusjonene i FNs klimapanelets rapport fra 2013, sier Bang.

— Det er svært stor forskjell på en verden med en fire graders økning i den globale gjennomsnittstemperaturen, og en med to grader. De mest ekstreme temperaturendringene vil gi økt forekomst av tørke, flom og annet ekstremvær.

Les også: Obama: USA erkjenner ansvar for klimaproblemet

40.000 deltakere

Toppmøtet varer fra 30. november til 11. desember, med 40.000 deltakere fra nesten 200 land. Målet er å gjøre slutt på tjue års internasjonal drakamp om en avtale som skal begrense utslippene av drivhusgasser.

Over 140 statsledere, blant annet fra USA, Kina, India og Russland, er samlet nord i Paris de første dagene møtet varer.

Kyoto 2-avtalen var betydelig mindre omfattende enn den man tar sikte på i Paris, og omfattet kun få land, blant annet Norge. Målet med Paris-konferansen er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

Potensielle fallgruver i Paris er alt fra finansiering for klimautsatte og fattige land, til gransking av tiltak innført for å begrense drivhusgasser. Også avtalens juridiske status er oppe til debatt.

Les også: Toppmøte for å redde klimaet starter i Paris

Delseier før møtet

Likevel har det vært fremskritt i forkant av møtet. En av de viktigste seirene har vært en prosess der 183 land har innlevert frivillige handlingsplaner om hvordan de vil møte den globale oppvarmingen.

— Det er mange flere land som bidrar med slike mål enn i tidligere runder. Både rike og fattige land har meldt inn planer om hvordan de vil håndtere klimautfordringene etter 2020, sier Bang.

— Hvis man ser på ambisjonsnivået viser likevel oversikten at de klimamålene som er meldt inn ikke vil være nok til å nå togradersmålet. Beregninger fra FNs Klimasekretariat viser at selv om alle land oppfyller alle løfter som er gitt, vil verden komme nærmere tre enn to graders gjennomsnittlig temperaturøkning.

Det er imidlertid grunn til forsiktig optimisme, siden mange flere land deltar og en større andel av verdens klimautslipp vil bli dekket av avtalen, mener forskningslederen.

— Samtidig er det klart at klimamålene hittil ikke er ambisiøse nok. Løftene i Paris er en klar forbedring fra tidligere avtaler, men likevel ikke nok til å nå togradersmålet, sier hun.

— Selv i en «togradersverden» vil man få endringer i klimaet, men disse er mindre alvorlige enn ved en firegradersøkning, sier Bang.

Les også: India vil ikke la seg herse med på klimatoppmøtet

Øynasjoner kan forsvinne

Forskere advarer om at temperaturendringene vil føre til flere store miljøendringer, eksempelvis tørke som kan føre til økte konflikter og stigende havnivå som kan utslette øynasjoner.

— I regioner med mye tørke fra før vil det bli mer ekstrem tørke, mens i Norge er det stor sannsynlighet for «våtere, varmere og villere» vær, sier Bang.

De verste konsekvensene av klimaendringene er ventet å ramme land som allerede er fattige og har dårlig kapasitet til å takle endringene.

Les også: Over 200 demonstranter pågrepet i Paris

Fattige mot rike land

FN har avholdt årlige toppmøter for å hanskes med utfordringene fra global oppvarming siden 1995, men alle tidligere forsøk på å få i stand en forpliktende, større avtale har slått feil. Dette har hovedsakelig skyldtes uenigheter mellom rike og fattige land.

I helgen var det markeringer i forkant av toppmøtet verden rundt, med mer enn en halv million deltakere samlet ifølge AFP. Her fra en demonstrasjon i Venezia. Foto: Tiziana Fabi / Afp

Flere fattige land mener den rike delen av verden bør ha hovedansvaret for å hanskes med problemet, siden disse landene brukte hovedandelen av fossilt brensel siden den industrielle revolusjon, på sin vei mot velstand.

— Det er avgjørende at det legges til rette for teknologiutvikling som gjør fornybar energi tilgjengelig til en pris som gjør at næringsliv og politikerne heller velger å satse på fornybar energi fremfor fossil, sier Bang.

— Det vil ikke være tilstrekkelig å la markedskreftene gjøre jobben. Politiske incentiver som legger til rette for utvikling av fornybar energi i det påkrevde tempoet er nødvendig.

Les også: Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se video: Historien om klimaforhandlingene på 83 sekunder:

Fornybar energi

Men USA og andre utviklede land krever at land som Kina, India og andre økonomier i vekst må gjøre mer. Flere av disse landene bruker en stadig økende mengde kull mens økonomiene vokser.

— I India har omkring 25 prosent av befolkningen ikke tilgang på elektrisitet. Når et så stort land skal bygge ut infrastruktur og bedre energitilgang er det en utfordring å sikre slik velferdsutvikling samtidig som man unngår å øke utslippet av klimagasser ved bruk av kull og annen fossil energi som er tilgjengelig, sier Bang.

USAs president Barack Obama i samtale med den tyske kansleren Angela Merkel under første dag av FNs klimatoppmøte i Paris. Foto: Alain Jocard / Afp
Statsminister Erna Solberg ankommer åpningen av FNs klimakonferanse i Paris 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

India har lovet økt satsning på solenergi, og landet har som mål at 40 prosent av energiforbruket skal komme fra fornybare kilder innen 2030.

— Det er viktig at den nye Paris-avtalen hjelper fattige land med finansiering for å få til en energiomstilling, sier Bang.

— Det skal forhandles om en finansieringsmekanisme i Paris, der 100 milliarder dollar årlig skal tilføres Det grønne klimafondet og skal kun brukes på slike omstillingsprosesser i fattige land.

Les også: Hollande frykter kollaps i klimasamtalene

Norge øker bidrag

Norge lovet ved toppmøtets åpning mandag å doble støtten til Det grønne klimafondet. Bidraget skal fram mot 2020 økes fra 400 millioner kroner i året til 800 millioner, forutsatt at bevaring av skog kommer inn i fondet, melder NTB.

Norge lover samtidig over 200 millioner kroner til et nytt fond for kjøp av klimakvoter fra utviklingsland, og fortsetter regnskogsatsingen i Brasil fram til 2020.

— Forhandlingene i Paris er et viktig skritt på veien mot en ny, mer effektiv klimaavtale der flere av verdens land kan samarbeide om å håndtere utfordringene. Men hva som skjer etter konferansen er langt viktigere, hvordan man kommer i gang med å omstille seg mot mer fornybare og andre typer nullutslippskilder til energi, sier Bang.

— Det er en kjempejobb som gjenstår for å nærme seg null/lavutslippssamfunnet.

Øvrige kilder: AFP, NTB.


Fellesfoto av alle statslederne under FN-konferansens første dag, mandag. Foto: Jacky Naegelen / Afp

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Siste nytt
00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus