Meny

Frankrike etter terroren:

Setter deler av Menneskerettskonvensjonen ut av kraft

SKREV TIL JAGLAND: Frankrikes president Francois Hollande gjør oppmerksom på at landet suspenderer deler av Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Foto: Philippe Wojazer / Ap/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike informerte før helga Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland om at landet suspenderer deler av Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Europarådet melder at en rekke av tiltakene Frankrike gjennomfører under sin unntakstilstand, bryter med Den europeiske mennskerettkonvensjonen, som Europarådet forvalter.

Nå har Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fått et varsel fra franske myndigheter om at landet vil avvike fra deler av konvensjonen.

Artikkel 15 i konvensjonen gir anledning til det «Under krig eller annen offentlig nødstilstand som truer nasjonens liv».

Les også: Belgia sikter mann for Paris-terror

Europarådet understreker at konvensjonen fortsatt gjelder. Dersom Frankrike bryter deler av den, er det opp til Menneskerettsdomstolen å vurdere om det er berettiget ut fra unntaksbestemmelsene i konvensjonen.

Under unntakstilstanden som skal vare til 14. februar 2016, forbeholder franske myndigheter seg retten til husundersøkelser uten rettslig kjennelse, arrestasjoner, husarrest, avlytting og en rekke andre tiltak som normalt er forbudt etter menneskerettskonvensjonen.

Det var bloggeren Pål Steigan som først omtalte meddelelsen fra Frankrike.

Les også: Europa barrikaderer seg mot mer terror

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus