Meny

Toppmøte om flyktningekrisen i Norge:

- Kommer til å prege norske kommuner i mange år

FLYKTNINGE-MØTE I KS: Statsminister Erna Solberg ble tatt i mot av leder Gunn Marit Helgesen i kommunenes organisasjon KS, i forbindelse med et olitisk toppmøte om flyktningsituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Måten vi tar imot norske asylsøkere på, kommer til å prege norske kommuner i mange år framover. Vil kreve økonomiske omlegginger.

Det sa statsminister Erna Solberg da hun sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner åpnet et toppmøte om flyktningesituasjonen i Kommunenes hus i Oslo.

Der var representanter for kommunenes organisasjon KS og de største kommunene til stede.

- Det viktigte er at dette krever en omlegging av norsk økonomi for å skaffe flere jobber til flere, sa Erna Solberg da hun møtte pressen under møtet. .

- Situasjonen er en krise. Hver eneste dag kommer 350 mennesker til Norge og trenger et sted å bo. Der og da. Det er et sterkt behov for å gjøre ting i et helt annet tempo, sa Solberg.

Les også: Ny instruks om asylsøkere som kommer over Storskog

Flyktningestrømmen har endret seg

Hun oppsummerte en voldsom vekst i tilstrømningen av asylsøkere og migranter. I august kom det 2300.

- Den siste tiden har det kommet et tilsvarende antall ukentlig, sier statsministeren, som håper at signalene om innstramminger vil lette trykket.

- I forrige uke kom det 2100, uka før 2500, sa hun.

Statsministeren oppsummerer at ankomstbildet har endret seg.

- I starten stort antall fra Syria. Nå kommer det også grupper vi oppfatter å ikke ha beskyttelsesbehov. I august snakket vi om at de fleste ville få bli. Nå er miksen annerledes.

Solberg er glad for dugnadsånden som viser seg, blant annet av frivillige samt at 550 helsepersonell har meldt seg til en gruppe som kan gjøre en jobb med flyktningene.

Les også: Danmark trekker tilbake løfte om å ta imot 1000 asylsøkere

Oslo vokser med Molde by annet hvert år

Oslos ferske byrådsleder Raymond Johansen (Ap) varsler at byen allerede nå har store utfordringer i skole og barnevern.

- Gjør vi ikke dette med stor klokskap, vil byen bli transformert på en måte vi ikke ønsker, sa han om arbeidet med asyltilstrømningen.

- Det er viktig å anerkjenne i en flyktningesituasjon at det også fra før er folk i byen som forblir i byen også om de har fått avslag, sa byrådslederen.

Han syns det er krevende å etablere 3000 forenklede mottaksplasser på ett sted, slik Utlendingdirektoratet UDI har bedt om.

- Det er viktig for oss å spre mottaksplassene over store deler av byen, sa han.

På litt lenger sikt er erfaringen at 40 prosent av alle flyktninger som kommer til Norge, til slutt havner i Oslo.

- Allerede nå mangler vi 20.000 boliger. Og vi vokser med Molde by annet hvert år! framholder Raymond Johansen.

5aken blir oppdatert

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus