Hareide anklager regjeringen for avtalebrudd

Leder i KrF, Knut Arild Hareide, anklager regjeringen for avtalebrudd etter de siste bistandskuttene i nysalderingen av statsbudsjettet 2015.
Leder i KrF, Knut Arild Hareide, anklager regjeringen for avtalebrudd etter de siste bistandskuttene i nysalderingen av statsbudsjettet 2015. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide anklager regjeringen for å ha kuttet i bistandsmidlene bak partiets rygg. Nå mener han norsk bistand er satt på prøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den siste revideringen av statsbudsjettet vil regjeringen bruke 1,1 milliard av det inneværende bistandsbudsjettet på asylkostnader i Norge. Det er over dobbelt så mye som KrF fikk gjennomslag for i ekstra bistand i fjord høst.

– Vi har en avtale om budsjett, så kommer regjeringen og hindrer iverksettelse av avtalen, nesten et kvartal før året er omme. Dette skjer uten at vi blir informert eller konsultert. De holder igjen utbetaling og aktivitet, uttaler Hareide til Dagens Næringsliv.

Den såkalte nysalderingen av statsbudsjettet 2015 som ble annonsert fredag, er den siste revideringen av årets budsjett og de største endringene skyldes flyktningkrisen.

– For det første så kutter vi ikke i bistand, vi øker bistanden i salderingen med 700 millioner kroner. KrF forsøker å skape et bilde av at det å hjelpe flyktninger i Norge ikke er bistand, mens det å hjelpe flyktninger i andre land er bistand, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Hareide mener Norge etter kuttene blir en uforutsigbar bistandsgiver overfor andre land, og understreker at bistand også kan brukes til å minske flyktningstrømmen.

Personvernpolicy