Dansk folkeavstemning om unntak fra EU

Til uka stemmer danskene om å overføre mer makt til EU

SUVERENITETS-DEBATT: Utenriksminister Kristian Jensen (Venstre) og Morten Messerschmidt i debatt på et folkemøte 4. november om ja eller nei til fortsatt dansk unntak i EU.
SUVERENITETS-DEBATT: Utenriksminister Kristian Jensen (Venstre) og Morten Messerschmidt i debatt på et folkemøte 4. november om ja eller nei til fortsatt dansk unntak i EU. Foto: Venstre (dansk)

En opphetet debatt raser i Danmark foran en folkeavstemning 3. desember om å overføre suverenitet til EU i justisspørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkeavstemning i Danmark 3. desember:

Hva handler det om?

Begynte med folkeavstemning: I en folkeavstemning 2. juni 1992 stemte danskene nei til EUs Maastrichttraktat. For likevel å beholde EU-medlemskapet, ble det avtalt at Danmark fikk fire unntak fra EUs traktat:

  • Unionsborgerskap
  • Euroen
  • Forsvarsområdet
  • Justis- og indre anliggender.

Med dette i havn ble det avholdt en ny folkeavstemning om Maastrichttraktaten inkludert de fire danske unntakene, 18. mai 1993. Da ble det flertall.

3. desember 2015 avholdes en ny folkeavstemning, denne gang om å fjerne deler av Danmarks unntak på justissektoren, det såkalte «Retsforbeholdet».

Les justis- og utenriksdepartementenes side om folkeavstemningen 3. desember

Les hos Folketinget

Sjekk alle de danske partienes holdning til folkeavstemningen 3. desember

Les om folkeavstemningen hos Danmarks Radio

– Det som står på spill i folkeavstemningen 3. desember, er ualminnelig viktig. Det grunnleggende valget står mellom den sikkerheten vi har nå, mot usikkerheten hvis man ikke vet noe om framtida.

Det sier regjeringspartiet Venstres europapolitiske talsmann Morten Løkkegaard til ABC Nyheter.

Ytterpartiene i dansk politikk, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, er enig i at mye står på spill. Men de mener det er dansk suverenitet som står i fare.

Medbestemmelse mot suverenitet?

Folkeavstemningen som nå splitter danskene, skal ta stilling til spørsmålet om unntaket Danmark fikk fra EUs felles justis- og innenrikspolitikk, «Retsforbeholdet», som danskene kaller det.

Det fikk danskene som ett av fire unntak da ble medlem i EU.

Nå har det oppstått en debatt som likner den i Norge om EØS:

Skal vi opprettholde unntaket, stå utenfor og bare samarbeide - eller skal vi gi det opp og bli fullt medlem av politiorganet Europol, som snart skal bli et overnasjonalt organ?

Dermed går danskene neste uke til urnene for å si «ja» eller «nei» til Retsforbeholdet.

Danske folkevalgte respekterer grunnloven

– Det handler om danskenes trygghet, våre muligheter til å la vårt politi få fortsette samarbeidet mot internasjonal kriminalitet, som er vår største kilde til utrygghet, sier Løkkegaard og lister opp:

Menneskesmugling, terror, overgrep mot barn, cyberkrim, økonomisk kriminalitet.

Løkkegaard og hans parti Venstre (Høyres søsterparti) har med seg nesten alle partier inkludert SVs søsterparti SF i Folketinget, i å erstatte dansk suverenitet på området med en «tilvalgsordning». Med den får Danmark plukke det de ønsker av overnasjonal justispolitikk, og beholde styringen med resten.

Men - i motsetning til det norske Stortinget tar det danske Folketinget dansk grunnlovs bestemmelser om å avgi suverenitet, bokstavelig. Da kreves det 5/6 flertall, hvilket er umulig å oppnå. Alternativet grunnloven åpner for, er flertall i en folkeavstemning der minst 30 prosent av de stemmeberettigede deltar.

Les også: – Stortinget undergraver Grunnloven

«I høy grad et spørsmål om demokrati»

– Mere EU? Nei takk, sier det største borgerlige partiet, Dansk Folkeparti . Sammen med ytre venstre i Folketinget, Enhedslisten, kjemper de med nebb og klør mot å avgi suverenitet.

SPØRSMÅL OM DEMOKRATI: Enhedslistens Søren Søndergaard deler ut løpesedler utenfor Hovedbanegården i København, mot å oppgi Rettsforbeholdet. Foto: Enhedslisten/facebook
SPØRSMÅL OM DEMOKRATI: Enhedslistens Søren Søndergaard deler ut løpesedler utenfor Hovedbanegården i København, mot å oppgi Rettsforbeholdet. Foto: Enhedslisten/facebook

– Tilvalgsordningen betyr reelt at vi umiddelbart oppgir makt til EU på en lang rekke områder, og at et flertall i Folketinget kan overføre enda mer makt senere uten å spørre befolkningen, skriver Endhedslistens EU-politiske talsmann Søren Søndegaard på partiets hjemmeside.

10. november ble et forslag fra Enhedslisten om at framtidig avgivelse av suverenitet innenfor tilvalgsordningen, skal avgjøres med fem sjettedels flertall, nedstemt av flertallet i Folketinget.

– Når først suverenitet er avgitt, kan vi ikke angre igjen. Og vi kan ikke lenger bare stemme på en annen politiker for å få en annen politikk. Det er altså i høy grad et spørsmål om demokrati når vi sier nei, fortsetter han.

– Samarbeid med Europol er dårligere

Det som har utløst veivalget i vårt naboland, er at politisamarbeidet Europol går fra å være et mellomstatlig samarbeid til å bli et EU-agentur med overnasjonal makt. Da trer det eksisterende rettsforbeholdet i kraft.

– Ved å beholde status quo, kan vi ikke bli med i Europol, sier Morten Løkkegaard til ABC Nyheter.

– Kan dere ikke beholde forbeholdet og samarbeide om alle de gode formålene Europol skal sikre?

– Jo, vi kan lage mellomstatlige avtaler. Problemet er at sånne avtaler vanligvis er dårligere. Man kan saktens forestille seg å få en mellomstatlig avtale med Europol. Men forhandlingsprosesser tar i gjennomsnitt 4-5 år og resutlatet blir dårligere, svarer Venstre-politikeren om alternativet Norge er henvist til.

– Suverenitet? En fjollete diskusjon

FJOLLETE DISKUSJON: – Hva skal vi bruke suvereniteten til, når vi får mer igjen? spør Venstres Morten Løkkegaard. Foto: Venstre i Danmark
FJOLLETE DISKUSJON: – Hva skal vi bruke suvereniteten til, når vi får mer igjen? spør Venstres Morten Løkkegaard. Foto: Venstre i Danmark

– Har du noen bekymring over å overføre enda mer suverenitet til EU?

– Nei. Det er en fjollete diskusjon. Suverenitet, hva er det? sier Løkkegaard.

– Man avgir det hver gang man inngår mellomstatlige avtaler også. Det kan godt hende vi avgir suverenitet, men hva skal vi bruke den suvereniteten til? Vi får mye mer reell suverenitet ved å være med, enn den suverenitet vi avgir, legger han til.

Mener Europol brukes som murbrekker

– Vi har hørt at Danmark vil synke i havet og bli overtatt av kriminelle, sa Enhedslistens Søren Søndergaard i Folketingets avsluttende debatt om rettsforbeholdet 13. november.

– I seks år har det vært klart at denne situasjonen vil oppstå. Og i seks år har skiftende regjeringer sittet på hendene. Det ble startet tekniske sonderinger om tilpasning til Europol, men de har man avbrutt! utbrøt han.

– Justisministerens forklaring er at man ikke kan drive tekniske forhandlinger fordi sluttresultatet av Europol-forhandlingene i EU er ukjent. Hvordan kan man be den danske befolkningen til å gå til folkeavstemning om noe som er så ukjent at man ikke engang kan drive tekniske sonderinger? spurte Søndergaard.

– Europol skal brukes som murbrekker for å få avskaffet den danske befolkningens rett til å bestemme over justispolitikken i Danmark, konkluderer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:43 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år04:02 Passasjerer må sove på tog etter snøskred på Bergensbanen03:52 Ytterligere 97 døde av covid-19-viruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:20 Sanders utropt til vinner i Nevada03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene01:01 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye koronaviruset00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:10 Over 70 virussmittede i Italia00:08 Brann på Gran Canaria23:17 Hovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett
Siste nytt
04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:43SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst04:21VerdenMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år04:02NorgePassasjerer må sove på tog etter snøskred på Bergensbanen03:52VerdenYtterligere 97 døde av covid-19-viruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:20VerdenSanders utropt til vinner i Nevada03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene01:01VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye koronaviruset00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:10VerdenOver 70 virussmittede i Italia00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:17SportHovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus