Trump holder ledelsen trass i omstridte utsagn

Trass i falske utsagn om at muslimer jublet over terrorangrepet i New York og krav om registrering av alle muslimer, har Donald Trump fortsatt en klar ledelse på meningsmålingene.

Under et valgmøte i Birmingham i Alabama lørdag forsøkte en lokal aktivist å kuppe Trumps tale. Han ble banket opp etter å ha blitt eskortert ut av lokalet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den siste målingen til ABC og Washington Post mandag har Trump støtte fra 32 prosent av republikanerne. Det er langt foran Ben Carson med 22 prosent og milevidt foran den fremste av yrkespolitikerne, Marco Rubio, som har 11 prosent.

Det viser at mange republikaneres positive syn på milliardæren fra New York ikke ser ut til å rammes, uansett hvor provoserende påstandene hans er, og hvor sterkt mediene, myndighetene og andre politikere reagerer på ham.

Les også: Donald Trump fikk gjennomgå i TV-debatt

Falske påstander

Pressen reagerte med vantro på hans påstand på et valgmøte i Birmingham i Alabama lørdag om at tusener av muslimer i Jersey City over elva fra New York jublet da tvillingtårnene raste sammen 11. september 2001.

Amerikanske myndigheter har gjentatte ganger avvist dette som gjenstridige internett-rykter, og en grundig leting har ikke avdekket noen medierapporter om noen slik feiring i USA, bortsett fra på enkelte obskure konspirasjonsnettsteder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju søndag på TV-kanalen ABC insisterte Trump likevel fortsatt på at det er sant, og at han hadde sett det selv.

– Det skjedde faktisk. Det var på TV. Jeg så det, sa han til programlederen George Stephanopoulos.

Borgermesteren i Jersey City, Steven Fulop, sier imidlertid at Trump enten har problemer med hukommelsen eller vrir på sannheten med overlegg. Politimesteren i Paterson i New Jersey sier at påstandene er fullstendig gale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt falskt. Fullstendig usant. Det skjedde ikke. Det var ingen flaggbrenning, og ingen som danset, sier politisjef Jerry Speziale.

Les også: Trump: – Det blir lett å slå Hillary Clinton

Banket opp

Trump forsvarte søndag også at en afroamerikansk mann som ropte slagord mot ham på valgmøtet i Birmingham, burde vært banket opp.

Den lokalkjente aktivisten Mercutio Southall ropte slagordet «Black lives matter» før Trump krevde at han skulle kastes ut. Hvite publikummere slengte ham i bakken og så ut til å sparke og slå ham, å dømme etter en video på CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I byen som på 60-tallet var senter for borgerrettighetskampene, og der flertallet er svarte, var nesten alle tilhørerne på Trump-møtet hvite, ifølge Washington Post.

– Han var så ufyselig og høylytt at kanskje han burde fått juling, for det var absolutt motbydelig det han drev med, sa Trump til Fox News søndag.

Les også: Trump: – Angrepet i Paris ville gått anderledes om sivile hadde våpen

Registering av muslimer

De siste dagene har Trump krevd gjeninnføring av vanntortur, som president Barack Obama avskaffet, og fastholdt at det bør opprettes en database over alle muslimer i USA etter terrorangrepet i Paris.

Det siste forslaget har vakt rasende reaksjoner fra alle hold. Jødiske organisasjoner sammenligner med de gule stjernene nazistene påla jøder å bære før krigen, og også politikere fra høyre til venstre i USA protesterer høylytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av Trumps republikanske rivaler fordømte kravet, mens vantro juridiske eksperter gjorde det klart at et slikt register ville være i strid med grunnloven.

Det var i et intervju med Yahoo torsdag forrige uke at Trump først tok til orde for en database for muslimer eller krav om at de måtte bære med seg en form for identifikasjon som viser hvilken religion de har.

Selv om han fredag modererte seg litt og sa han mente de syriske flyktningene som Obama har sagt at USA vil ta inn, gjentok han søndag at han vil ha både dataregister og andre måter å overvåke alle muslimer på.

Les også:

Trump ønsker Saddam og Gaddafi fortsatt satt ved makten

Bush og Trump i munnhoggeri om 11. september-angrep

Trump: Masseskyting er sånt som skjer