Krise for EUs avtale om fordeling av asylsøkere:Danmark trekker tilbake løfte om å ta imot 1000 asylsøkere

EU-KVOTER: – Regjeringens løfte om å ta imot 1000 asylsøkere fra andre EU-land, gjelder ikke lenger, er budskapet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på landsmøtet i det danske partiet Venstre i helgen.
EU-KVOTER: – Regjeringens løfte om å ta imot 1000 asylsøkere fra andre EU-land, gjelder ikke lenger, er budskapet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på landsmøtet i det danske partiet Venstre i helgen. Foto: Henrik Bjerregrav / Venstre
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark påtok seg å ta imot 1000 av de 160.000 asylsøkerne EU i september vedtok å omplassere fra Hellas i Italia. Lørdag fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen at det ikke lenger er aktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om EUs fordeling av asylsøkere:

* 160.000 asylsøkere skal relokaliseres over de neste to årene, hovedsakelig fra Hellas og Italia.

* Fire land stemte imot EUs beslutning, men blir tvunget til å ta imot flyktninger likevel. Disse landene er Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.

* 54.000 av flyktningene skulle egentlig hentes fra Ungarn, men siden landet har motsatt seg planene, kommer disse til å bli hentet fra Hellas, Italia eller andre land som trenger avlastning.

* I første omgang kan Hellas sende 50.400 flyktninger videre til andre land, mens Italia kan sende 15.600 videre.

* Storbritannia har valgt å stå utenfor avtalen, noe EU-traktaten åpner for. Irland, som hadde samme mulighet, har besluttet å ta imot 4.000 asylsøkere.

* Danmark, som er unntatt fra migrasjonsspørsmål under EU-traktaten, vil ta imot 1.000.

* Schengen-landene Norge og Sveits, som ikke er EU-medlemmer, har også erklært at de er klare for å bidra. De øvrige tallene for relokalisering av 66.000 flyktninger fordeler seg slik:

* Tyskland 17.036

* Frankrike 12.962

* Spania 8.113

* Polen 5.082

* Nederland 3.900

* Romania 2.475

* Belgia 2.448

* Sverige 2.397

* Østerrike 1.953

* Portugal 1.642

* Tsjekkia 1.591

* Ungarn 1.294

* Finland 1.286

* Bulgaria 852

* Slovakia 802

* Kroatia 568

* Litauen 416

* Slovenia 337

* Latvia 281

* Luxembourg 237

* Estland 199

* Kypros 147

* Malta 71

Kilde: NTB

– Forutsetningen for at de skulle fordeles, var jo at Hellas og Italia hadde styr på det, og det har de ikke. Så man kan si, at de har fordelt seg selv sa statsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge Danmarks Radio.

Uttalelsen falt på landsmøtet til partiet Venstre (Høyres søsterparti i Danmark) lørdag.

– Derfor kommer det ikke på tale å ta de 1000 før systemene er oppe og går igjen, sa Rasmussen.

Venstres pressekontor bekrefter uttalelsen overfor ABC Nyheter.

Det Rasmussen mener med at asylsøkerne «har fordelt seg selv», er at det ifølge ham har kommet altfor mange asylsøkere av seg selv til Danmark. Nylig oppjusterte myndighetene anslaget for asylsøkere fra 15.000 til 25.000 i år.

Les også: Frykter stopp i EUs flyktningfordeling

Asyl-kvoter for fall i EU

Det som har skjedd, er at EUs justisministre 22. september vedtok å lette trykket på Hellas og Italia som første ankomstland i Schengen-avtalen, ved å fordele asylsøkerne i en foreløpig ordning som omfatter 160.000 av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark har traktatfestet unntak fra EUs migrasjonspolitikk, men påtok seg å ta imot 1000, et løfte som altså settes til side nå.

Den foreløpige ordningen med fordeling av asylsøkere, vekker stor strid. Blant annet har Ungarn har varslet søksmål ved EU-domstolen om at obligatoriske flyktningekvoter er ulovlig etter EU-retten.

– Det er nødvendig å revidere Schengen-avtalen fordi noen land overholder reglene mens andre, som Hellas, ikke gjør det, sa den ungarske statsministeren Viktor Orbán til nyhetsbyrået MTI lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke noe liv nå

Dermed tyder mye på at EUs forsøk på å organisere den enorme tilstrømningen av asylsøkere og migranter, foreløpig ikke fungerer.

Den foreløpige ordningen var tenkt å bli erstattet av en permanent ordning som gjør at land som Hellas og Italia ikke blir sittene alene med den store tilstrømningen fra Afrika og Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Diskusjonen om et obligatorisk, permanent system er det ikke noe liv i nå. For nå er utfordringene store nok med å få den midlertidige, foreløpige relokaliseringsordningen til å fungere. Det er ikke mange asylsøkere som er blitt relokalisert ennå, sa europaminister Vidar Helgesen (H) til ABC Nyheter 19. november.

Solberg-regjeringen ønsker ikke å spille inn noe synspukt eller løfter på en permanent ordning, gjør han klar.

Les også: UDI: – Vi må planlegge 100.000 mottaksplasser i 2016

Tror ikke på asyl-arbeidskraft

– Vi skal ha en mer balansert utlendingspolitikk, så flere utlendinger kommer hit for å bidra positivt til det danske samfunnet gjennom arbeid og utdannelse - færre for å få asyl og familiegjenforening, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin landsmøtetale.

Han går dermed langt i å antyde at asylsøkere per definisjon ikke har kompetanse og arbeidsevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvfølgelig skal Danmark også hjelpe. Men det er altså naivt når noen nærmest vil skape inntrykk av at danske bedrifters etterspørsel etter høyt kvalifisert arbeidskraft kan dekkes av de flyktningene og migrantene som kommer hit etter en lang reise på tvers av Middelhavet og gjennom Europa, sa han.

Ifølge den danske statsministeren har ni av ti syrere kort eller slett ingen skolegang.