FNs klimatoppmøte i terror-truede Paris:Hundrevis av nordmenn reiser til klimatoppmøtet

KLIMATOPPMØTE I TERRORENS TID: En mann arbeider i lokalene i Le Bourget nær Paris, der FNs klimakonvensjon skal ha sitt 21. partsmøte, COP21.
KLIMATOPPMØTE I TERRORENS TID: En mann arbeider i lokalene i Le Bourget nær Paris, der FNs klimakonvensjon skal ha sitt 21. partsmøte, COP21. Foto: Benoit Tessier / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terroren i Paris har skapt stor uro før klimatoppmøtet i desember. Den norske tilstedeværelsen vil likevel bli massiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om FNs 21. klimatoppmøte, COP21:

* FN-konferanse som varer fra 30. november til 11. desember 2015.

* USAs president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, statsminister Erna Solberg (H) og over hundre andre stats- og regjeringssjefer ventes å delta på åpningsdagen.

* Målet er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

* Paris-møtet er formelt sett det 21. partsmøtet (COP 21) for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.

* De nesten 200 landene er bedt om å legge fram frivillige nasjonale utslippsmål i forkant av møtet.

* Forrige gang landene prøvde å bli enige om en omfattende internasjonal avtale om utslippskutt var på klimatoppmøtet i København i 2009.

(Kilder: UNFCCC, NTB, Reuters) (©NTB)

Flere hundre nordmenn planlegger å reise til Paris under klimatoppmøtet, som starter mandag 30. november og varer i to uker.

– Det antas at titusener av mennesker fra hele verden vil komme til Paris mot slutten av toppmøtet for å vise sitt klimaengasjement, sier Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Trass i ekstraordinære sikkerhetstiltak vil det være stor aktivitet i byen.

– Det planlegges foredrag, aktiviteter på sosiale medier og en rekke andre møteplasser, sier Houge.

Les også: Klimasakens far vil vitne mot Norge

Stor delegasjon

Norges offisielle delegasjon består av hele 70 personer. Blant dem er statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), i tillegg til i alt 13 parlamentarikere og et stort støtteapparat bestående av fagfolk, kommunikasjonsfolk, sikkerhetspersonell og andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve forhandlingsgruppen består av 23 personer og ledes av Aslak Brun. Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet, Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Miljødirektoratet og Norad har alle folk med i teamet.

Norsk presse har planer om å sende 37 personer til Paris, etter det NTB får opplyst. Den klart største delegasjonen er det NRK som stiller med, men også Aftenposten, NTB, Dagens Næringsliv og VG satser tungt.

Det er imidlertid stor uro i pressen om hvor mange som får slippe inn på konferansen. Flere norske mediefolk har fått søknadene avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundtoft om klimaet: Vær forberedt på store endringer

Sikkerhet går foran

Etter de grufulle terrorangrepene i Paris 13. november har franskmennene også gjort det klart at de vil stramme inn på hva som kan gjennomføres av sidearrangementer under forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To store massedemonstrasjoner var planlagt like før og like etter klimatoppmøtet, men disse er nå avlyst. Utover dette er det fortsatt usikkert hvor mange arrangementer som vil bli stoppet.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har beklaget avlysningene.

– Men i den situasjonen vi har nå, må sikkerhetshensyn ha førsteprioritet, forklarer han.

Selve konferansesenteret, på Le Bourget, blir en festning. Sivilsamfunn og næringsliv er i stor grad henvist til lokaler andre steder i Paris.

Les også: Politiet i Paris tror to terrormistenkte er på frifot

Aktivister i buss og tog

Den uavklarte situasjonen har likevel ikke fått engasjerte nordmenn til å endre på planene. Miljøorganisasjoner, kommunene, kirken, fagbevegelsen og næringslivet har alle mobilisert i hopetall.

Torsdag 3. desember reiser et eget NSB-tog av gårde fra Oslo for å frakte rundt 100 nordmenn første del av veien til den franske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er besluttet at toget skal gå, bekrefter Anders Selstrøm Moe i Norsk klimanettverk.

– Jeg synes det er positivt at vi velger å dra ned likevel. Vi viser at vi vil engasjere oss, og at vi ikke vil la oss skremme, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen dager senere sender Natur og Ungdom 80 aktivister av gårde i buss.

– Vi kommer ned mot slutten når det i utgangspunktet skulle være store demonstrasjoner. Vi får se hvordan det blir, men vi tror det fortsatt blir muligheter for noen mindre mobiliseringer, sier leder Arnstein Vestre til NTB.

Markeringer i Norge

Vestre oppfordrer samtidig alle miljøengasjerte nordmenn til å komme seg opp av sofaen når det skal arrangeres klimademonstrasjoner i flere norske byer siste helg i november.

– Nå som de store marsjene er avlyst i Paris, er det viktigere enn noensinne at mennesker over hele verden og i Norge deltar i markeringene som skal være andre steder, sier han.