Enighet på Stortinget om asylinnstramming


Høyre, Frp, Ap, KrF, V og Sp presenterte asylforliket de har kommet fram til for å møte asylutviklingen i Norge. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av partiene på Stortinget ble til slutt enige om en trinnvis asylavtale. Mer effektiv saksbehandling og raskere retur er blant hovedpunktene i forliket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV og Miljøpartiet De Grønne har valgt å stå utenfor asylforliket som de øvrige partiene presenterte torsdag ettermiddag.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kunne på en pressekonferanse på Stortinget fortelle at ved siden av enigheten om innstramminger på asylområdet, blir det egne samtaler om integrering og kommunenes situasjon på et senere tidspunkt. Når samtalene om integrering av asylsøkere og situasjonen for kommunene vil finne sted, ønsket han ikke å opplyse om.

– Det er bred enighet nå blant partier på Stortinget om å iverksette tiltak for å kunne møte denne store tilstrømmingen. Det er tiltak som går på å effektivisere saksbehandlingen, sørge for rask retur og en rekke andre punkter, sa en tydelig fornøyd Helleland.

Fakta: Her er avtalen i sin helhet

Rettssikkerheten

Først og fremst dreier enigheten seg om 18 konkrete og umiddelbare tiltak som skal begrense ankomsten av mennesker uten rett til beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre la ikke skjul på at han er fornøyd med at man rimelig raskt er kommet til en enighet, selv om avtalen ikke omfattet alle partiene på Stortinget. Støre lovet at avtalen ikke skal svekke rettssikkerheten til menneskene som kommer over den norske grensen.

– Dette er en tekst som er rammet inn innledningsvis av at Norge skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sa Støre, og la til at han tror folk i og utenfor Norge er enige om at en del tiltak må treffes, for å sikre kontroll ved våre grenser om hvem som kommer inn i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig la ikke Støre skjul på at han er kritisk til at regjeringen ikke har gjort tilpasninger til asylstrømmen tidligere.

– Vi trenger ikke gjøre avtaler for å gjøre tilpasninger til situasjonen, sa Ap-lederen.

Les også: Nytt forsøk på bredt asylforlik

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den offentlige debatten

Også Venstre-leder Trine Skei Grande var tydelig tilfreds med enigheten, og sier hun håper avtalen vil påvirke den offentlige asyldebatten positivt.

– For Venstre har det vært spesielt viktig med et bredt forlik. Dette er et så vanskelig og politisk betent tema at når vi klarer å stå sammen i dette rommet i dag, så håper jeg det vil påvirke den offentlige debatten i positiv retning, og ikke bidra til å skape splid, sier Skei Grande.

Sp-leder Marit Arnstad la ikke skjul på at hun mener folk forventer at partiene på Stortinget blir enige og kan håndtere situasjonen vi er oppe i.

– Vi må håndtere situasjonen ved grensa til Russland, og for å forsvare asylinstituttet må vi skille tydeligere mellom dem som har og ikke har et beskyttelsesbehov, sier Arnstad.

Les også: Flere veier til en asylavtale på Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge på prøve

Også KrF-leder Knut Arild Hareide var fornøyd med enigheten, og mener den vil bidra til å hjelpe flyktningene som har størst behov for beskyttelse.

– Jeg synes det er bra at 161 av 169 stortingsrepresentanter stiller seg bak avtalen. Dette vil sette Norge på prøve, men det er en prøve vi skal bestå, sa Hareide på pressekonferansen torsdag ettermiddag.

– Asylforliket vil bidra til å sikre at vi passer godt på dem som er på flukt fra krig og konflikt, fastslo han.