Senterpartiet vil bytte vinflaske mot skolefrukt

Hvis vi dropper én flaske vin fra taxfreekvoten, får vi råd til gratis skolefrukt til skoleelevene i grunnskolen, sier Sp. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Hvis vi dropper én flaske vin fra taxfreekvoten, får vi råd til gratis skolefrukt til skoleelevene i grunnskolen, sier Sp. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Senterpartiet vil ta én vinflaske fra taxfreekvoten og isteden bruke pengene til gratis skolefrukt i sitt alternative budsjett for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Frukt og grønt i skolen er en god folkehelseprioritering. Forskning viser at barn som får gratis frukt og grønt, spiser mindre snacks og drikker mindre brus. Over tid fører det til mindre overvekt. At vi finansierer dette gjennom å ta bort en vinflaske, er et sterkt signal om at vi ønsker å prioritere folkehelse for folk i alle aldersgrupper, sier Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Sp-lederen legger frem partiets alternative budsjett senere torsdag.

Les også: Slik får du penger igjen når du handler i utlandet

Kostnaden ved å innføre frukt og grønt i grunnskolen fra skoleåret 2016/17 er på 155 millioner kroner. Sp vil dekke dette inn ved å bruke de anslått 120 millioner kronene staten vil spare ved å fjerne én vinflaske fra taxfreekvoten, samt ved å legge ned dagens abonnementsordning for skolefrukt, som i dag koster 17,5 millioner kroner.

– Regjeringen har siden den tiltrådte gjort grep for å øke taxfreekvoten, samtidig som den har vist liten vilje til å satse på folkehelse og kosthold i skolen. Vi ønsker her å vise at vi prioriterer helse og de unge, sier Vedum.

Regjeringen endret taxfree-reglene i fjor, slik at det ble lov å ta med opptil 1,5 liter mer vin eller øl for reisende som ikke handler tobakksvarer.

Les også: Vinsalget øker på taxfree og faller på Vinmonopolet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus