Meny

Matlary mener tiden for åpne grenser er forbi

Professor Janne Haaland Matlary mener tiden er inne for å stenge grensene i Europa. Foto. Trygve Mellvang-Berg (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener tiden for åpne grenser i Europa er over. Europa må skaffe seg kontroll over hvem som er på eget territorium, mener hun.

– Jeg tror at det nå vil måtte bli en bråstopp i migrasjon og at hvert land vil måtte stenge egne grenser, siden Schengen-grensen ikke er under kontroll, skriver Matlary i Dagens Næringsliv onsdag.

Angrepene på Paris betyr at migrasjons- og flyktningpolitikken nå må vike plassen for nasjonal sikkerhetspolitikk. Ethvert lands regjering har sikkerhet for egne borgere og for eget territorium som første prioritet – alltid. Uten sikkerhet har vi intet samfunn, ingen friheter, intet demokrati, mener professoren.

Les også: Russland åpen for å ta tilbake flyktninger

– Dette er en unntakstilstand som vil vare en god stund, og vi må regne med flere angrep. Nasjonal og vestlig solidaritet og motstandskraft blir vesentlig fremover, skriver hun og peker på at overvåking krever masse innsats og at om politiet skal lykkes med det, kan ikke et land ta inn store mengder asylsøkere samtidig.

– Politikerne er nødt til å se migrasjonsstrømmen fra Syria i sammenheng med sikkerhet, og sikkerheten må prioriteres. Det liker de ikke, for motkreftene fra frivillige organisasjoner og menneskerettighetsaktivister er stor.

Les også: Solberg og KS ber kommunene løse asylkrisen

– Men den første menneskerett er retten til liv. Har man ikke fysisk sikkerhet for eget liv, har man ingen andre rettigheter. Og et lands regjering skal først og fremst sikre sine egne borgeres rett til liv.

Les også: Sverige vil gjenopprette orden ved grensene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus