EU og flyktningekvoter:Ungarn ber EU-domstolen stoppe fordeling av flyktningekvoter

I SØPLA MED FLYKTNINGKVOTER: – La oss forsvare landet! heter det i oppropet regjeringspartiet Fidesz samler underskrifter til, her på en t-banestasjon i Budapest tirsdag.
I SØPLA MED FLYKTNINGKVOTER: – La oss forsvare landet! heter det i oppropet regjeringspartiet Fidesz samler underskrifter til, her på en t-banestasjon i Budapest tirsdag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn reiser nå sak for EU-domstolen for å erklære en tvungen fordeling av asylsøkere på de enkelte medlemslandene, for ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parlamentet i Budapest påla i går regjeringen å reise sak for EU-domstolen mot Brussels planer om å fordele strømmen av asylsøkere på de enkelte medlemslandene etter kvoter bestemt i EU.

Det var 22. september at EUs råd vedtok å fordele migrantene etter kvoter, noe Ungarn nå vil utfordre lovligheten av, melder det ungarske nyhetsbyrået MTI.

Les også: – Nå skal EU og vi hjertestarte Dublinavtalen igjen

– Ulovlige kvoter fra Brussel

Samtidig driver statsminister Viktor Orbáns regjeringsparti Fidesz innsamling av underskrifter i befolkningen mot EUs kvoteregime.

– La oss forsvare landet! heter det i underskriftsaksjonen.

Der hevder partiet at Brussel etter de eksisterende EU-traktatene ikke har lov til å tvinge en slik ordning på et medlemsland.

– Innvandringskvoter er meningsløse, fordi invitasjonen vil gjelde ytterligere millioner, heter det i løpeseddelen ABC Nyheter tirsdag fikk på en Fidesz-stand i Budapest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvoten fremmer kriminalitet og terrorfare og setter vår kultur i fare, heter det videre.

Ungarn vil sende søksmålet til EU-domstolen i desember, heter det på regjeringens hjemmeside.

Les også: Erna Solberg: Alle kan ikke komme til Norge

– Liten støtte blant innbyggerne

Ifølge justisminister László Trócsányi er befolkningene i de fleste EU-land uenige i EUs vedtak om kvoter på migranter, et vedtak som følgelig mangler legitimitet.

I tillegg understreker han at det er reist tvil om det er juridisk holdbart.

Den norske EU eksperten professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena senter for europastudier ved Universitet i Oslo, sa derimot i NRKs Dagsnytt18 13. november at EU nå har myndighet til å fordele kvoter av asylsøkere på medlemslandene, men at det mangler regler for håndheving.

Les også: Matlary mener tiden for åpne grenser er forbi