EU og flyktningekvoter:

Ungarn ber EU-domstolen stoppe fordeling av flyktningekvoter

<p>I SØPLA MED FLYKTNINGKVOTER: – La oss forsvare landet! heter det i oppropet regjeringspartiet Fidesz samler underskrifter til, her på en t-banestasjon i Budapest tirsdag.</p>
I SØPLA MED FLYKTNINGKVOTER: – La oss forsvare landet! heter det i oppropet regjeringspartiet Fidesz samler underskrifter til, her på en t-banestasjon i Budapest tirsdag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Ungarn reiser nå sak for EU-domstolen for å erklære en tvungen fordeling av asylsøkere på de enkelte medlemslandene, for ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parlamentet i Budapest påla i går regjeringen å reise sak for EU-domstolen mot Brussels planer om å fordele strømmen av asylsøkere på de enkelte medlemslandene etter kvoter bestemt i EU.

Det var 22. september at EUs råd vedtok å fordele migrantene etter kvoter, noe Ungarn nå vil utfordre lovligheten av, melder det ungarske nyhetsbyrået MTI.

Les også: – Nå skal EU og vi hjertestarte Dublinavtalen igjen

– Ulovlige kvoter fra Brussel

Samtidig driver statsminister Viktor Orbáns regjeringsparti Fidesz innsamling av underskrifter i befolkningen mot EUs kvoteregime.

– La oss forsvare landet! heter det i underskriftsaksjonen.

Der hevder partiet at Brussel etter de eksisterende EU-traktatene ikke har lov til å tvinge en slik ordning på et medlemsland.

– Innvandringskvoter er meningsløse, fordi invitasjonen vil gjelde ytterligere millioner, heter det i løpeseddelen ABC Nyheter tirsdag fikk på en Fidesz-stand i Budapest.

– Kvoten fremmer kriminalitet og terrorfare og setter vår kultur i fare, heter det videre.

Ungarn vil sende søksmålet til EU-domstolen i desember, heter det på regjeringens hjemmeside.

Les også: Erna Solberg: Alle kan ikke komme til Norge

– Liten støtte blant innbyggerne

Ifølge justisminister László Trócsányi er befolkningene i de fleste EU-land uenige i EUs vedtak om kvoter på migranter, et vedtak som følgelig mangler legitimitet.

I tillegg understreker han at det er reist tvil om det er juridisk holdbart.

Den norske EU eksperten professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena senter for europastudier ved Universitet i Oslo, sa derimot i NRKs Dagsnytt18 13. november at EU nå har myndighet til å fordele kvoter av asylsøkere på medlemslandene, men at det mangler regler for håndheving.

Les også: Matlary mener tiden for åpne grenser er forbi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus