Stortinget skal tygge på 100 asylforslag

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken på vei inn til torsdagens asylforhandlinger på Stortinget.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken på vei inn til torsdagens asylforhandlinger på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiene på Stortinget går nå i gang med å vurdere rundt 100 ulike asylforslag. Oppgaven er å få kontroll på asylstrømmen i nord og meisle ut en ny norsk asylpolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må si: Dette er problemet – hvordan skal vi løse det? Russland-grensen er akutt, mens det norske asylsystemet er nummer to, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Det er en stor jobb. Men dette må vi få til lenge før jul, sier hun.

Sammen med de øvrige sju parlamentariske lederne deltok hun torsdag ettermiddag på et snaut to timer langt møte på Stortinget.

Der gikk de gjennom de ulike partienes mange forslag til tiltak for å håndtere den kraftig økte asyltilstrømningen til Norge.

– Det som er viktig nå, er å få gjort noe med tilstrømningen over grensen. Den er blitt uhåndterlig, og det må det bli slutt på, sier Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Les også: Grensesjefen frykter over 65.000 asylsøkere i året

– Rask avklaring

Hans kollega Trond Helleland fra Høyre varsler at det legges opp til en «kontinuerlig prosess» for å få gjennomført tiltak. Det er ikke satt noe tidspunkt for et nytt møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedsaken nå er å skape en bredest mulig enighet rundt forslag knyttet til å stramme inn asylpolitikken, sier Helleland.

Det er først og fremst tilstrømningen fra Russland over Storskog-grensen i nord som bekymrer.

Regjeringen har lagt fram 15 forslag til innstrammende tiltak for å få kontroll over dagens høye ankomsttall og begrense fremtidig tilstrømming. Begrensninger i familiegjenforening, økt bruk av midlertidig opphold, raskere retur av personer uten beskyttelsesbehov og kutt i ytelsene er blant forslagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke interessant

Flere av regjeringens forslag vil trolig få bred tilslutning i Stortinget.

– Vi kvitterte ikke ut noe i dag, men det er mange ting som det er bred enighet om, sier Grande.

Men regjeringen anklages for å være utelukkende opptatt av innstrammende tiltak. En rekke partier har tatt til orde for at også tiltak for bedre integrering må inkluderes i asylforhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Budsjettforhandlinger går mot overtid

– En prosess som kun handler om innstramming, er ikke en interessant prosess for SV, sa partileder Audun Lysbakken før møtet.

Også regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF har en lang liste med tiltak de mener vil skape en bedre integrering for asylsøkere og flyktninger.

Venstre har også pekt på at regjeringen burde starte med å gjennomføre de innstrammende tiltakene det alt er enighet om i den borgerlige asylavtalen.

Støtte fra Sp

Senterpartiet slutter helhjertet opp om regjeringens innstrammingslinje og har sågar tatt til orde for enda strengere tiltak, som stenging av grensen mot Russland og luftbro fra Kirkenes til Kabul.

Arbeiderpartiet har fulgt opp med å kritisere regjeringen for sendrektighet og foreslår blant annet å redusere kostnadene ved å la asylsøkere selv utføre enkelte arbeidsoppgaver ved landets mottak.

Om Sp og Ap i øyeblikket framstår som trygge allierte av regjeringspartiene i forsettet om å skjerpe asylregelverket, er de to minste opposisjonspartiene SV og MDG mer på linje med KrF og Venstre.