Debatt om å bytte bort landbruket i forhandlinger med EU:

NUPI-direktøren mener EU er mer interessert i norsk fisk enn i norsk landbruk

HANDELSTAKTIKK: NUPI-bok anbefaler å koble Norges ulike interesser i forhandlinger om frihandel. Ulf Sverdrup mener EU er mer interessert i Norges defensive interesser i fisk, enn på landbruk.
HANDELSTAKTIKK: NUPI-bok anbefaler å koble Norges ulike interesser i forhandlinger om frihandel. Ulf Sverdrup mener EU er mer interessert i Norges defensive interesser i fisk, enn på landbruk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det er ikke særlig trykk fra EU på å lette landbruksimporten til Norge mot å få tollettelser for norsk fisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier direktør Ulf Sverdrup i Norsk utenrikspolitiske institutt, NUPI, til ABC Nyheter.

Han demper nå inntrykket av at NUPI i en fersk bok anbefaler å selge ut norske landbruksinteresser når Norge forhandler om tollfrihet for norsk sjømateksport.

Nylig utløste det stor debatt da NUPI 21. oktober publiserte boka «Interessekonflikter i norsk handelspolitikk», som ble redigert av Sverdrup og seniorforsker Arne Melchior.

«I de siste tiår har det vært politisk vanskelig å koble fisk og landbruk i internasjonale forhandlinger, selv om dette skjedde hyppig tidligere. Det hjemlige politiske styrkeforhold forklarer dette: Sjømatnæringen har vært relativt svak politisk, mens landbruksnæringen har vært sterk.», skrev Ulf Sverdrup i en kronikk i Dagens Næringsliv dagen før boka kom ut.

Han lanserte dermed problemstillingen om et følsomt spørsmål som i flere tiår har ulmet når Norge har forhandlet med EU eller i Verdens handelsorganisasjon WTO:

Kanskje vi kan bli kvitt all toll på vår fiskeeksport hvis vi tilbyr oss å trappe ned tollvernet på landbruksimport?

Forskningsprosjektet som ligger bak boka, er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Les også: Ber politikerne vurdere å bytte norsk landbruk mot lavere toll på fisk

– EU vil heller ha fiskefartøy

– Når Norge forhandler med andre land som har viktige eksportinteresser på landbruk, så er Norges konsesjoner på landbruksområdet en viktig del av forhandlingene. Da kan vi få tollettelser på områder der Norge har offensive interesser, sa NUPI-forsker Arne Melchior til ABC Nyheter da boka ble lansert.

Men i et kapitel i boka viser historiker Lise Rye at den aller viktigste sakskoblingen for EU i forhandlinger med Norge, ikke har vært fisk mot landbruk, men fisk mot fisk:

«Det var ikke den manglende norske viljen til å likebehandle fisk og landbruk som avgjorde utfallet av fiskeriforhandlingene. Den mest grunnleggende årsaken til at det norske kravet ikke nådde fram, var Norges motstand mot å koble markedsadgang og ressursadgang.», skriver Rye.

Markedsadgang dreier seg om tollettelser for norsk sjømat, mens ressursadgang vil si at EU-flåten til gjengjeld skulle få del i de norske fiskeressursene. Det kunne skje ved å investere i norske fiskefartøy med kvoterettigheter, noe Norge har satt seg sterkt imot.

Les også: Listhaug og Brende trekker tilbake store, rødgrønne WTO-kutt for bøndene

Hvorfor ikke fisk mot fisk?

– Hvorfor trakk du ikke fram i din kronikk, og du og Melchior i uttalelser til pressen for øvrig, at EU i forhandlinger med Norge først og fremst er opptatt av å få eierskap i norske fiskeressurser mot å senke tollen på sjømat fra Norge, mens dere i stedet fokuserte på landbruk som et område der norske innrømmelser kan lette tollen for sjømateksporten?

– I kronikken skrev jeg at Norge har lyktes med å holde saksområder atskilt. På presentasjonen av boken presenterte også Rye sitt kapitel der dette kom klart frem, svarer Sverdrup.

– Media har overdrevet dette at vi bare legger vekt på koblinger mellom fisk og landbruk, legger han til.

Han forteller at det boken omtaler, er koblinger mellom saksområder generelt i handels-forhandlinger. Blant annet omtaler forfatterne at tollettelser på fisk blir koblet mot størrelsen på EØS-midlene.

– Det å koble saksområder, kan øke mulighetsrommet for en avtale og øke sannsynligheten for at den blir etterlevd, sier Sverdrup.

– I kronikken din fokuserer du på fisk som offensiv interesse for Norge, mot landbruket som defensiv interesse i forhandlinger?

– Grunnen til det, er at dette kan komme i noen av de forhandlingssituasjonene vi står overfor nå, hvis man ønsker bilaterale frihandelsavtaler med land som Japan, USA eller Brasil. Flere av disse kan tenkes å ønske bedre markedsadgang for landbruksvarer i Norge.

– Ikke Japan, vel?

– Nei. Men i en eventuell avtale om TTIP kan økt landbruksimport komme opp.

Les også: – TTIP gjør at Washington vil styre Norge

– EU lite interessert i å koble

– Hva med å sette fisk mot landbruk overfor EU, da?

– I boka sier vi at med den institusjonelle strukturen i EØS, har det ikke vært mye koblinger mellom fisk og landbruk. I EØS er det noe trykk i retning mer koordinering, svarer NUPI-sjefen.

Ifølge ham viser boka at trykket ikke er veldig sterkt og mindre enn man kunne forvente.

– Så fra EU er det ikke særlig trykk på å lette landbruksimporten mot å få tollettelser for norsk fisk?

– Nei, EØS-avtalens oppbygging og inndeling regulerer forhandlingene. Og dette demper trolig trykke på å koble saksområder.

Sverdrup mener det forholder seg helt annerledes for Sveits, som ikke automatisk overtar EUs nye lovverk, men har mange bilaterale avtaler som letter handelen mellom EU og Sveits.

– For Sveits er alle områder koblet sammen, og trykket for å koble er større der, sier han.

– Hvis Norge ønsker å koble forhandlingsområder, må det mest trolig komme fra norsk side, legger Sverdrup til.

Betalt av fiske-fond

Forskningsprosjektet var finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, der både havbruksnæringen og fiskerne er med. Havbruksnæringen er utelukkende interessert i tollettelser, mens fiskerinæringen for alt i verden ikke vil slippe til utlendinger som eiere av fiskekvoter.

– I hvilken grad påvirket det valget av problemstillingen sjømat mot landbruk, framfor fisk mot fisk?

– Det har ikke påvirket konklusjonene. Prosjektet handler heller ikke om sjømat mot landbruk, men om koblinger mellom ulike saksområder i norsk handelspolitikk. Landbruk og sjømat er en av flere koblinger vi behandler.

– Nesten alle spørsmålene som har kommet i kjølvannet av boka, dreide seg om fisk kontra landbruk. Kan det skyldes at du selv reiste den problemstillingen i den første offentlige omtalen av boka, nemlig din kronikk i Dagens Næringsliv 20. oktober?

– Nei, det tror jeg ikke. Det var neppe så mange som leste den. At debatten er blitt slik, henger vel snarere sammen med at fisk og landbruk er to temaer som ofte er omstridt i norsk handelspolitikk.

– Det er heller ikke sånn at dersom man ønsker noe mer liberalisering på sjømat, så må man gi opp hele landbruket i Norge, sier Ulf Sverdrup.

– Det kan jo virke sånn når ett av kapitlene omtaler at landbruket innebærer et velferdstap på 40 milliarder kroner årlig for det norske samfunnet?

– Her har det vært en debatt i noen medier om produktiviteten i landbruket. Medredaktør Arne Melchior har i ulike innlegg utdypet argumentene. Du får høre nærmere med Ivar Gaasland, som har skrevet det kapitelet, svarer Sverdrup.

Les også: Tar doktorgrad på bondedød

Ser gjerne på EU-investeringer i fisk

Norge har tillatt en formidabel økning i EUs eksport av landbruksvarer til Norge de siste årene, men ikke beveget seg på EU-investeringer i fiskeressurser.

– Er det uaktuelt for NUPI å reise forslag om å tilby EU oppkjøp av norske fiskefartøyer med kvote mot å få tollfritak på eksport av sjømat?

– Dette prosjektet er nå avsluttet. Men eierskap i norsk næringsliv er et viktig spørsmål og vi vil gjerne arbeide mer med spørsmål om inngående og utgående investeringer, slår Ulf Sverdrup fast.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale
Siste nytt
18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus