Meny

Debatt om å bytte bort landbruket i forhandlinger med EU:

NUPI-direktøren mener EU er mer interessert i norsk fisk enn i norsk landbruk

HANDELSTAKTIKK: NUPI-bok anbefaler å koble Norges ulike interesser i forhandlinger om frihandel. Ulf Sverdrup mener EU er mer interessert i Norges defensive interesser i fisk, enn på landbruk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke særlig trykk fra EU på å lette landbruksimporten til Norge mot å få tollettelser for norsk fisk.

Det sier direktør Ulf Sverdrup i Norsk utenrikspolitiske institutt, NUPI, til ABC Nyheter.

Han demper nå inntrykket av at NUPI i en fersk bok anbefaler å selge ut norske landbruksinteresser når Norge forhandler om tollfrihet for norsk sjømateksport.

Nylig utløste det stor debatt da NUPI 21. oktober publiserte boka «Interessekonflikter i norsk handelspolitikk», som ble redigert av Sverdrup og seniorforsker Arne Melchior.

«I de siste tiår har det vært politisk vanskelig å koble fisk og landbruk i internasjonale forhandlinger, selv om dette skjedde hyppig tidligere. Det hjemlige politiske styrkeforhold forklarer dette: Sjømatnæringen har vært relativt svak politisk, mens landbruksnæringen har vært sterk.», skrev Ulf Sverdrup i en kronikk i Dagens Næringsliv dagen før boka kom ut.

Han lanserte dermed problemstillingen om et følsomt spørsmål som i flere tiår har ulmet når Norge har forhandlet med EU eller i Verdens handelsorganisasjon WTO:

Kanskje vi kan bli kvitt all toll på vår fiskeeksport hvis vi tilbyr oss å trappe ned tollvernet på landbruksimport?

Forskningsprosjektet som ligger bak boka, er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Les også: Ber politikerne vurdere å bytte norsk landbruk mot lavere toll på fisk

– EU vil heller ha fiskefartøy

– Når Norge forhandler med andre land som har viktige eksportinteresser på landbruk, så er Norges konsesjoner på landbruksområdet en viktig del av forhandlingene. Da kan vi få tollettelser på områder der Norge har offensive interesser, sa NUPI-forsker Arne Melchior til ABC Nyheter da boka ble lansert.

Men i et kapitel i boka viser historiker Lise Rye at den aller viktigste sakskoblingen for EU i forhandlinger med Norge, ikke har vært fisk mot landbruk, men fisk mot fisk:

«Det var ikke den manglende norske viljen til å likebehandle fisk og landbruk som avgjorde utfallet av fiskeriforhandlingene. Den mest grunnleggende årsaken til at det norske kravet ikke nådde fram, var Norges motstand mot å koble markedsadgang og ressursadgang.», skriver Rye.

Markedsadgang dreier seg om tollettelser for norsk sjømat, mens ressursadgang vil si at EU-flåten til gjengjeld skulle få del i de norske fiskeressursene. Det kunne skje ved å investere i norske fiskefartøy med kvoterettigheter, noe Norge har satt seg sterkt imot.

Les også: Listhaug og Brende trekker tilbake store, rødgrønne WTO-kutt for bøndene

Hvorfor ikke fisk mot fisk?

– Hvorfor trakk du ikke fram i din kronikk, og du og Melchior i uttalelser til pressen for øvrig, at EU i forhandlinger med Norge først og fremst er opptatt av å få eierskap i norske fiskeressurser mot å senke tollen på sjømat fra Norge, mens dere i stedet fokuserte på landbruk som et område der norske innrømmelser kan lette tollen for sjømateksporten?

– I kronikken skrev jeg at Norge har lyktes med å holde saksområder atskilt. På presentasjonen av boken presenterte også Rye sitt kapitel der dette kom klart frem, svarer Sverdrup.

– Media har overdrevet dette at vi bare legger vekt på koblinger mellom fisk og landbruk, legger han til.

Han forteller at det boken omtaler, er koblinger mellom saksområder generelt i handels-forhandlinger. Blant annet omtaler forfatterne at tollettelser på fisk blir koblet mot størrelsen på EØS-midlene.

– Det å koble saksområder, kan øke mulighetsrommet for en avtale og øke sannsynligheten for at den blir etterlevd, sier Sverdrup.

– I kronikken din fokuserer du på fisk som offensiv interesse for Norge, mot landbruket som defensiv interesse i forhandlinger?

– Grunnen til det, er at dette kan komme i noen av de forhandlingssituasjonene vi står overfor nå, hvis man ønsker bilaterale frihandelsavtaler med land som Japan, USA eller Brasil. Flere av disse kan tenkes å ønske bedre markedsadgang for landbruksvarer i Norge.

– Ikke Japan, vel?

– Nei. Men i en eventuell avtale om TTIP kan økt landbruksimport komme opp.

Les også: – TTIP gjør at Washington vil styre Norge

– EU lite interessert i å koble

– Hva med å sette fisk mot landbruk overfor EU, da?

– I boka sier vi at med den institusjonelle strukturen i EØS, har det ikke vært mye koblinger mellom fisk og landbruk. I EØS er det noe trykk i retning mer koordinering, svarer NUPI-sjefen.

Ifølge ham viser boka at trykket ikke er veldig sterkt og mindre enn man kunne forvente.

– Så fra EU er det ikke særlig trykk på å lette landbruksimporten mot å få tollettelser for norsk fisk?

– Nei, EØS-avtalens oppbygging og inndeling regulerer forhandlingene. Og dette demper trolig trykke på å koble saksområder.

Sverdrup mener det forholder seg helt annerledes for Sveits, som ikke automatisk overtar EUs nye lovverk, men har mange bilaterale avtaler som letter handelen mellom EU og Sveits.

– For Sveits er alle områder koblet sammen, og trykket for å koble er større der, sier han.

– Hvis Norge ønsker å koble forhandlingsområder, må det mest trolig komme fra norsk side, legger Sverdrup til.

Betalt av fiske-fond

Forskningsprosjektet var finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, der både havbruksnæringen og fiskerne er med. Havbruksnæringen er utelukkende interessert i tollettelser, mens fiskerinæringen for alt i verden ikke vil slippe til utlendinger som eiere av fiskekvoter.

– I hvilken grad påvirket det valget av problemstillingen sjømat mot landbruk, framfor fisk mot fisk?

– Det har ikke påvirket konklusjonene. Prosjektet handler heller ikke om sjømat mot landbruk, men om koblinger mellom ulike saksområder i norsk handelspolitikk. Landbruk og sjømat er en av flere koblinger vi behandler.

– Nesten alle spørsmålene som har kommet i kjølvannet av boka, dreide seg om fisk kontra landbruk. Kan det skyldes at du selv reiste den problemstillingen i den første offentlige omtalen av boka, nemlig din kronikk i Dagens Næringsliv 20. oktober?

– Nei, det tror jeg ikke. Det var neppe så mange som leste den. At debatten er blitt slik, henger vel snarere sammen med at fisk og landbruk er to temaer som ofte er omstridt i norsk handelspolitikk.

– Det er heller ikke sånn at dersom man ønsker noe mer liberalisering på sjømat, så må man gi opp hele landbruket i Norge, sier Ulf Sverdrup.

– Det kan jo virke sånn når ett av kapitlene omtaler at landbruket innebærer et velferdstap på 40 milliarder kroner årlig for det norske samfunnet?

– Her har det vært en debatt i noen medier om produktiviteten i landbruket. Medredaktør Arne Melchior har i ulike innlegg utdypet argumentene. Du får høre nærmere med Ivar Gaasland, som har skrevet det kapitelet, svarer Sverdrup.

Les også: Tar doktorgrad på bondedød

Ser gjerne på EU-investeringer i fisk

Norge har tillatt en formidabel økning i EUs eksport av landbruksvarer til Norge de siste årene, men ikke beveget seg på EU-investeringer i fiskeressurser.

– Er det uaktuelt for NUPI å reise forslag om å tilby EU oppkjøp av norske fiskefartøyer med kvote mot å få tollfritak på eksport av sjømat?

– Dette prosjektet er nå avsluttet. Men eierskap i norsk næringsliv er et viktig spørsmål og vi vil gjerne arbeide mer med spørsmål om inngående og utgående investeringer, slår Ulf Sverdrup fast.Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist
Siste nytt
17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus