Amnesty kritisk til regjeringens asylkampanje

Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge.
Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Justisdepartementets asylkampanje i sosiale medier skremmer flyktninger som er forfulgt og trenger beskyttelse, mener Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og hans kolleger har i helgen lansert en storoffensiv i sosiale medier for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge.

På Facebook-siden «Stricter asylum regulations in Norway» forteller regjeringen blant annet om hvordan den vil stramme inn asylpolitikken. Den nevner spesielt arbeidet for å sende asylsøkere tilbake til Eritrea og Irak, og det får Amnesty i Norge til å reagere. Organisasjonen mener tiltaket vil fungere mot sin hensikt og skremme bort dem som har behov for beskyttelse.

– Budskapet til disse flyktningene er at Norge jobber for en returavtale, så flyktningene kan bare glemme å komme hit. Men det er helt uforsvarlig å sende mennesker tilbake til disse landene. Det finnes heller ingen ting som tyder på at det vil la seg gjøre i overskuelig framtid, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty til Aftenposten.

Bakgrunn: Regjeringen lanserer asylkampanje på sosiale medier

Statssekretær Jøran Kallmyr i Fremskrittspartiet sier han ikke forstår kritikken.

– De fleste fra Eritrea får i dag opphold, fordi vi vet for lite om situasjonen der, men vi har som mål å endre praksis. Vi vil også samarbeide tettere med irakiske myndigheter. Jeg kan ikke forstå at det er problematisk, sier Kallmyr.

Les også: Carl I. Hagen: – Steng russergrensen øyeblikkelig

Personvernpolicy