Politiske samtaler med Russland i Oslo

Flyktningdiplomati med Russland fortsetter

Diplomatiet med Russland om flyktningsituasjonen kan se ut til å gå mot en løsning. Etter det NTB kjenner til, har det vært politiske samtaler på høyt nivå i Oslo fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende vil ikke kommentere fredagens politiske samtaler på høyt nivå i Oslo, eller de diplomatiske samtalene som etter det NTB kjenner til, ble gjennomført på diplomatisk nivå i Moskva torsdag.

– Vi har jobbet døgnet rundt de siste to ukene med en strategi for å finne løsninger rundt Storskog i dialog med Russland. Det er en svært krevende situasjon som ikke kan fortsette over lang tid, sier Børge Brende til NTB.

Les også: Hemmelig diplomati for russisk avklaring

Intenst diplomati

Han bekrefter bildet av et intenst under radaren-diplomati mot Russland. Målet har vært å få avklart om det er noen forskjell på hvordan russisk grensepoliti håndterer flyktninger på vei til Norge, og hvordan russiske myndigheter håndterer flyktninger på vei til Finland.

I denne diplomatiske offensiven er russiske myndigheter positive til å spre budskap fra norske migrasjonsmyndigheter til spesielt afghanske asylsøkere som nå oppholder seg i grensebyen Nikel.

– Disse må ikke ta for gitt at de får opphold i Norge. Har de ikke beskyttelsesbehov, og kan de ikke dokumentere det, vil de bli returnert til Afghanistan, sier Brende.

Les også: Nesten 800 asylsøkere til Storskog siste uke

Klarer ikke mer

Fredag ble det klargjort at regjeringen i det lengste vil unngå å stenge grensa mot Russland.

– På norsk side har vi tatt imot litt under tre tusen flyktninger over Storskog. Vi klarer ikke over tid at det kommer opp mot 200 hver dag. Det må vi finne en løsning på, sier han.

Strømmen til Norge går langs den såkalte arktiske ruten. Den ble først omtalt i Wall Street Journal 3. september. Med oppskriften gitt i detaljer i artikkelen, tok strømmen til Storskog av. Flybilletter fra Moskva til Murmansk koster rundt 500 kroner. Tog fra Murmansk til Nikel koster 66 kroner.

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen advarer mot at Storskog skal bli et arktisk Lampedusa.

Les også: Asylsøkere angret og dro rett tilbake til Russland

Samme praksis

Også fra bakken i Russland kommer det signaler om at det ikke er noen forskjell på hvordan russerne håndterer flyktninger på vei fra Norge og Finland.

En russisk minibussjåfør som lever av personfrakt fra Nordvest-Russland til Finland og Norge, sier måten flyktninger blir behandlet på av russisk grensepoliti, er den samme om du er på vei til Norge eller Finland.

– Det spiller ingen rolle om du vil til Norge eller Finland. Både reglene og lovene er prikk like. Om en person har russisk visum eller schengen-visum, kan man bevege seg fritt inn mot grensen både til Norge og Finland, sier sjåføren.

Les også: SV ber om dialog med Russland om flyktninger

Avviser tilbud

Han har selv avvist å tjene fem-seks ganger så mye i måneden ved å bruke minibussen i flyktningtrafikk.

– For meg er det et moralsk spørsmål. Jeg vil ikke tjene penger på å bringe organisert kriminalitet til grenseområdene mot Norge. Nikel står i fare for å kriminaliseres når pengene tar slutt hos dem som står og stanger på siste ventepost på den arktiske rute, sier minibussjåføren.

Les også: Rykter sier Russland vil busse flyktninger til Norge

Personvernpolicy