– Regjeringen dropper enkelte skattekutt

Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) vil kutte i ytelsene til asylsøkere for å finansiere asylstrømmen.
Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) vil kutte i ytelsene til asylsøkere for å finansiere asylstrømmen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Regjeringen kutter i ytelsene til asylsøkere med 20 prosent i tillegget til statsbudsjettet som legges fram fredag. Det kan også ligge an til endringer i skatteopplegget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For barnefamilier og enslige mindreårige asylsøkere kuttes ytelsene med 10 prosent. Endringene vil omfatte alle asylsøkere, også dem som kom til Norge forut for den akutte flyktningkrisen som har oppstått de siste månedene, får NTB bekreftet.

Hvor mye den enkelte asylsøker mottar i måneden avhenger av ulike forhold, men NRK har laget en oversikt der det blant annet framgår at voksne som bor i mottak med fri kost får inntil 940 kroner i måneden i «lommepenger».

Det er denne summen som nå skal kuttes, blant annet for å finansiere ekstraregningen ved et økende antall asylsøkere til Norge.

Oljepenger

Regjeringen venter at 33.000 asylsøkere vil komme til Norge neste år. Tiltakene som skal svare på dette beløper seg til 9,5 milliarder kroner.

Dette skal blant annet finansieres ved å hente rundt 1 milliard kroner fra oljefondet samt foreta større omdisponeringer innen bistandsbudsjettet. Ifølge TV 2 er det snakk om 4 milliarder kroner, men dette har ikke NTB lyktes å få bekreftet.

Det ligger også an til endringer i skatteopplegget i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget. TV 2 mener å vite at 1,5 milliarder kroner hentes ved å redusere deler av kuttet i formuesskatten og personskatten. Forslaget om å redusere selskapsskatten fra 27 til 25 prosent skal imidlertid stå ved lag.

De siste 2 milliardene i regnestykket dekkes ifølge TV 2 inn ved å utsette investeringer og foreta kutt i ulike budsjettposter.

Tøffe runder

Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) presenterer detaljene i tillegget til statsbudsjettet om flyktninger fredag klokken 12. Da har forslaget passert statsråd etter krevende runder i regjeringen, men de tøffeste rundene gjenstår.

På Stortinget starter budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre førstkommende tirsdag. Flyktningpakken vil bli en del av disse forhandlingene. Avstanden er stor mellom partiene, ikke minst når det gjelder oljepengebruk og omdisponeringer innen bistand.

– Et bistandskutt som vil være større enn vi noen gang har sett i Norge, er ikke en invitasjon til KrF, fastslår partileder Knut Arild Hareide.

Dersom TV 2 har rett i at det dreier seg om 4 milliarder kroner til hjemlige tiltak, vil Norge bli den desidert største mottakeren av norsk bistand i 2016.

At KrF i sitt alternative budsjett legger opp til økte avgifter på diesel, bensin og strøm samt nuller ut Frp-seieren om økt taxfreekvote, gjør ikke forhandlingene lettere.

Personvernpolicy