Anundsen (Frp) godtar gebyr for skrytevideo

Her er den mye omtalte «skrytevideoen» til Anders Anundsen.

Justisdepartementet vil betale 25.000 kroner i gebyr for bruken av overvåkingsbilder i Anders Anundsens (Frp) skrytevideo «Trygghet i hverdagen».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Datatilsynet som har ilagt departementet gebyret, fordi de mener overvåkingsbildene i videoen er taushetsbelagte og at videoen derfor bryter med personopplysningsloven.

– Departementet skulle vurdert personvernhensynet og personopplysningslovens bestemmelser før publisering av den første versjonen av filmen. Vi beklager at det ikke ble gjort på det aktuelle tidspunktet, sier departementsråd Tor Saglie.

Bakgrunn: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Viste innsatte

I den delen av videoen som omhandler tvangsreturer av personer uten lovlig opphold i Norge, vises det usladdede overvåkingsbilder fra Politiets utlendingsenhets (PU) internat på Trandum. Man kan se rundt ti personer i bildene.

– Fra bildesekvensen kan man potensielt utlede opplysninger om personenes alder, kjønn, etnisitet, hårfarge, høyde og klesstil. Dette er alle opplysninger som kan bidra til å identifisere personene, skriver tilsynet i brev til departementet.

Etter at bildene vises, skryter Anundsen av at det har blitt færre personer uten lovlig opphold på asylmottak, og at regjeringen vil sende ut flere.

– Det er alvorlig og veldig uheldig når folk blir filmet i slike sammenhenger og opptakene publiseres, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet , som først omtalte gebyret.

Les også: Anundsen avslørte sin videoinspirasjon

– Frp bør betale

Anundsen har fått mye kritikk for videoen siden den ble publisert på departementets hjemmesider under valgkampen.

Flere mener det var feil å bruke 50.000 skattekroner på en «propagandavideo», mens andre mente justisministeren misbrukte offentlig ansatte i politisk øyemed.

– Det må være tindrende klart at norske skattebetalere ikke skal måtte betale gebyret Anundsen har fått for skrytevideoen sin. Den regningen må Frp plukke opp, mener stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

Hans kollega Jenny Klinge har levert et skriftlig spørsmål til Anundsen om hvem som skal betale gebyret. Det ønsket ikke justisministeren å kommentere torsdag.

– Vi har ingenting å meddele utover pressemeldingen, skriver departementet i en epost til NTB.

Les mer: Anundsens skrytevideo omtales internt som propaganda

Anundsen vil ikke svare

Justisministeren vil imidlertid ikke svare på spørsmål om hvem som skal ta regningen.

– Justisdepartementet har sagt at de aksepterer gebyret og det er departementsråden som håndterer saken. Jeg har ingen ytterligere kommentar, sier Anundsen til NTB torsdag.

Men justisdepartementet vil heller ikke svare:

– Vi har ingenting å meddele utover pressemeldingen, skriver departementet i en epost til NTB.

Personvernpolicy