Listhaug-svar om Statskog beroliger Sp

Stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet tror regjeringen har lagt bort alle planer om å privatisere Statskog. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet tror regjeringen har lagt bort alle planer om å privatisere Statskog. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Senterpartiets Geir Pollestad føler seg trygg på at regjeringen nå har skrinlagt alle planer om å privatisere Statskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han viser i et skriftlig spørsmål i Stortinget til at det eneste regjeringen har varslet for Statskogs del i sitt 2016-budsjett, er en viss økning i salget av små skogeiendommer.

I sitt svar til Sp-representanten skriver landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ingenting om en ytterligere privatisering av Statskog.

– Jeg tolker svaret slik at regjeringen har lagt fra seg planene om privatisering av Statskog, sier Pollestad til NTB.

Han tror et folkelig engasjement mot privatisering kan ha fått regjeringen til å legge bort planene.

– Vi er likevel opptatt av at regjeringen må dra i nødbremsen om eiendommene ikke lenger går til å styrke lokalt eierskap, understreker Pollestad.

I sitt budsjettforslag åpner regjeringen for å øke det såkalte arronderingssalget, det vil si salg av små eiendommer, fra 600.000 til 750.000 dekar.

Les også: Venstre og KrF stanser skattesmell for bønder

Utredet privatisering

Regjeringen ga i fjor høst Statskog i oppgave å utrede privatisering av etatens egen skogvirksomhet, blant annet salg av eiendommer. Utredningen var klar i mars i år.

Der åpnet Statskog for å splitte opp selskapet i ett eller flere nye aksjeselskaper. Styret i Statskog skrev at en kombinasjonsmodell, med et større regionalt og to lokale skogselskaper, ville kunne maksimere statens verdier.

Ytterligere privatisering utover et noe økt skogsalg kan gjøres gjennom etablering og ved å privatisere ett eller flere AS som eier skog, mente styret. Statskog advarte samtidig om at en helprivatisering av selskapet ville gi et betydelig underskudd.

Listhaug viser til at utvidet arronderingssalg var blant konklusjonene i utredningen.

«Arronderingssalget har så langt bidratt til å styrke det lokale private eierskapet til skogressursene», skriver hun.

Les også: Ola Borten Moe til frontalangrep på Listhaug

– I tråd med Sps ønsker

En oversikt viser at det hittil er solgt 151 eiendommer som til sammen utgjør 281.000 dekar, fordelt på 73 kommuner i 16 fylker.

71 prosent av eiendommene er solgt til lokale kjøpere, mens 21 prosent er solgt til kommuner og til Miljødirektoratet.

«Med utgangspunkt i Statskog SFs utredning har regjeringen kommet til at å videreføre og utvide arronderingssalget, der dette gir arronderingsmessig gevinst for foretaket, er den løsningen som best ivaretar målet om effektiv forvaltning av Statskog SFs skogeiendommer», skriver Listhaug.

Pollestad er fornøyd med utviklingen.

– En løsning med en svak økning av arronderingssalget er helt i tråd med det Senterpartiet har ønsket, sier han.

Les også: Listhaug til nytt angrep på Småbrukarlaget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus