Blå fremgang på ny måling

Erna Solberg (t.v.) og Siv Jensen leder partier i medvind på den siste målingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Erna Solberg (t.v.) og Siv Jensen leder partier i medvind på den siste målingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene er vinnerne på et nytt partibarometer, hvor begge partiene går frem over 2 prosentpoeng. Sammen med samarbeidspartiene ville de igjen hatt stortingsflertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller best går det for Fremskrittspartiet, som er opp 2,6 til en oppslutning på 15 prosent på målingen Norstat gjennomførte forrige uke for Vårt Land. Høyre går frem 2,3 til 24,3 prosent. Venstre flytter seg knapt – ned 0,1 til 4,9 prosent – og KrF faller et halvt prosentpoeng til 5 prosent.

For Frp er det bestenotering på avisens partibarometer siden august i fjor, og sammen med støttepartiene gir mandatfordelingen igjen flertall for det ikke-sosialistiske samarbeidet.

– Det er en stund siden sist. Vanligvis ser vi også den motsatte effekten etter at noen taper et valg, der taperen går enda mer ned, sier valgforsker Frank Aarebrot til avisen. Han tror en endret stemning i flyktningpolitikken kan forklare fremgangen.

Les også: – I dag gidder jeg ikke kommentere meningsmålinger

– Bildet av flyktningbarnet på stranden har tapt seg. Nå er det tilbake til tall og budsjetter og at dette er fryktelig dyrt. Det har en mobiliserende effekt for regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På venstresiden går Rødt frem 0,5 til 2,2 prosent, mens SV øker med 1,8 til 5,4 prosent. Arbeiderpartiet faller mest, 2,3 prosentpoeng til 32,4 prosent. Likevel er det De Grønne som er den største taperen; en drøy tredel av oppslutningen har forduftet på en måned og partiet er ned 1,8 prosentpoeng til 3,4 prosent. Sp går tilbake 1,2 til 6,8 prosent.

Det er ikke oppgitt noen feilmargin for målingen, men 961 personer har deltatt, noe som normalt gir en margin på 2-3 prosent. Feilmarginen er størst for de største partiene, og alle bevegelsene ser dermed ut til å ligge innfor marginen.

Les også: – Skremmende at så mange har stemt på Miljøpartiet De Grønne