Politisk analyse:

Frykt for forliksfella i Frp

Tonen er imøtekommende fra Frp-leder Siv Jensen også, men hun har nok mer å tape på en bindende asylavtale enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Tonen er imøtekommende fra Frp-leder Siv Jensen også, men hun har nok mer å tape på en bindende asylavtale enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Fremskrittspartiet har ikke råd til å tape eierskap til innvandringspolitikken når samtalene om et asylforlik innledes på Stortinget. Også for SV gjelder det å unngå forliksfella.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forutsetningene for et samarbeid om innvandringspolitikken har aldri vært bedre enn nå, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han er positiv til initiativet fra Senterpartiet om et bredt forlik.

Tonen er imøtekommende fra Frp-leder Siv Jensen også, men hun har nok mer å tape på en bindende asylavtale enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Syria-finte

Rollen som regjeringsparti begrenser manøvreringsrommet i det som ellers ville ha vært en utmerket anledning for Frp å markere avstand til de andre på. Hvordan Frp skal forholde seg til eventuelle forliksforhandlinger, er et vanskelig spørsmål for partiet.

En ny Syria-finte kan ikke utelukkes. Frp sto som kjent utenfor avtalen om å hente 8.000 kvoteflyktninger fra Syria til Norge, selv om partiets statsråder etterlever den i regjering. En lignende strategi kan bli vanskelig å ty til når hele innvandringspolitikken formelig er i spill, men i partiet finnes dem som er åpne for ideen.

En annen mulighet er å inngå et forlik med de andre partiene og heftig markedsføre egne seiere i etterkant. Strategien er ikke risikofri. Brede forlik og politiske avtaler bærer alltid kompromissets grå farge. Det kler ikke Frp, vil mange i partiet mene. I tillegg blir det krevende å distansere seg fra hovedrival Ap, som vil bruke enhver anledning til å påpeke at det er tverrpolitisk enighet om innvandringspolitikken.

Les også:

UDI utlyser kjøp av 15.000 nye asylplasser

UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

Brudd?

Alternativet er brudd. For Frp finnes intet bedre påskudd for regjeringskrise enn uenighet om innvandringspolitikken, anføres det. Men hva skulle poenget være – foruten å høste en mulig gevinst på meningsmålingene og på valgdagen?

Bryter Frp ut av regjeringen, er partiet henvist til skyggenes dal, blottet for selv den mest beskjedne innflytelse over kommende regjeringers politikk.

Avveiningene har mye til felles med dem SV sto overfor i den rødgrønne regjeringen. I likhet med Frp vil SV måtte vurdere nøye om et asylforlik er verdt prisen. For også SV har mye å vinne på å markere avstand og egenart i innvandrings- og integreringspolitikken.

SV sto som kjent på utsiden av Syria-avtalen før sommeren, av samme taktiske grunn som Frp, selv om begrunnelsene var totalt forskjellige. I Sverige inngår ikke fløypartiene Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna i flyktningavtalen som regjeringen og opposisjonen samlet seg om før helgen.

Les også: – KrF-nestleder: – Det eksisterer ingen asylstrøm

Flere grunner

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener et forlik vil gi regjeringen «nødvendig arbeidsro». Kanskje han ønsker ro for seg selv og sitt parti også, om en sak som ellers ville ha lagt klare føringer for all norsk politisk debatt? At innvandringssaken blir nøytralisert i den lange valgkampen fram mot 2017, er neppe noe tap for Sp og Ap.

For statsminister Erna Solberg (H) er det rett og slett en hyggelig tanke. Innvandringspolitikken er kanskje den eneste saken som kan sprenge den borgerlige alliansen hun støtter seg til.

Les også: Frp-nestleder vil stenge grensen mot Sverige

Lange tradisjoner

Det brede politiske forliket har dype røtter i norsk politisk historie. Det sikrer langsiktighet og ansvarlighet om vanskelige og store spørsmål.

Over nyttår skal flertallet på Stortinget samle seg om et skatteforlik. Andre betydningsfulle forlik har de siste årene vært inngått om rovdyr, klima og pensjon. Det er godt mulig at flyktningkrisen vil avføde enda ett, men sikkert er det ikke.

Når tilleggsnummeret til statsbudsjettet om asylkostnadene legges fram fredag, vil vi få et første innblikk i hvor sannsynlig et forlik er og hvor omfattende det blir. Høsten vil vise om partiene kommer i mål og om alle er med til siste slutt.

SSB-tall: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus