Frps asyltiltak er lekepolitikk, mener Venstre

Venstres leder Trine Skei Grande mener Fremskrittspartiets asyltiltak er symbolpolitikk som ikke vil virke.
Venstres leder Trine Skei Grande mener Fremskrittspartiets asyltiltak er symbolpolitikk som ikke vil virke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leketiltak og symbolpolitikk er Venstre-leder Trine Skei Grandes karakteristikker av hva Fremskrittspartiet vil gjøre for å begrense antall asylsøkere som kommer til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet ønsker å begrense asylveksten og kutte i tilbudet til de som er kommet til landet. 20 forslag om innstramminger ligger på bordet til Frps landsstyremøte denne helgen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke er spesielt overrasket.

– Mye av dette har vi jo hørt før. Men det nytter ikke å komme med byråkratiske leke-innstramminger som bare fører til økt byråkrati. Dette er symbolpolitikk som ikke får praktiske følger for den enkelte, sier hun til NTB.

Les også: FpU vil gjeninnføre passkontrollen

Nytt regnestykke

I sin tale til Unge Venstres landsmøte lørdag gikk Skei Grande til angrep på regnestykket som konkluderer med at dersom antall flyktninger holder seg på dagens nivå, kan det koste Norge 750 milliarder kroner på lang sikt.

– De kommunene som lykkes med integrering har faktisk økte inntekter. I Ålesund er ni av ti i arbeid. I Lillesand bygger de nytt eldresenter. Det er dette regnestykket vi må fortelle det norske folk, sa hun til stor applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lykkes dem, lykkes vi. Får vi til god integrering der folk raskere kommer i arbeid, så blir det også billigere, utdyper Venstre-lederen.

Meningsløs bruk

Når regjeringen om en ukes tid legger fram asyltillegget til statsbudsjettet, så må det sikres flertall i Stortinget ved hjelp av samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Vi er ikke uenige i alt, altså, understreker Skei Grande.

– Når åpenbart grunnløse asylsøkere kommer fra Russland og blir boende fem døgn på hotell i Kirkenes mens de får utbetalt lommepenger, så er det åpenbart en dum ordning. Da må se om vi kan stoppe dette, som jo er en helt meningsløs bruk av penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaskepenger

Utfordringen – slik Skei Grande ser det – er at Frp «tror de kan påvirke asylstrømmen med å endre på norsk asylpolitikk». Venstre-lederen vil begynne i en helt annen ende.

– Feilen i dag er at for mange blir for lenge i mottakssystemet. Vi har et system som er veldig mye dyrere enn i mange andre land. Det betyr at vi ikke gjør ting helt rett. Vi må gjøre store endringer i introduksjonsprogrammet og kanskje fjerne hele loven, sier Trine Skei Grande.

Et eksempel er når en som bor på mottak får trekk i tilskuddet dersom han eller hun ikke deltar i gulvvask. Her vil Skei Grande snu tvert om.

– Tilskuddet bør bli lavere, og så får du et tillegg for å vaske. Dette er et lite eksempel og nærmest en bi-ting, men det illustrerer poenget mitt, sier hun.