Helgesen åpner for norsk deltakelse i EUs felles asylpolitikk

EU-minster og stabssjef ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen advarer mot å tro at flyktningkrisen vil være over med det første. Midtøsten er en regiion som vil skape flere kriser i årene.
EU-minster og stabssjef ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen advarer mot å tro at flyktningkrisen vil være over med det første. Midtøsten er en regiion som vil skape flere kriser i årene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

EU-minister Vidar Helgesen (H) åpner for at Norge blir permanent medlem i EUs kvotesystem for asylsøkere. Felles kystvakt, returpolitikk og standard på asylmottak er også på trappene i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har sagt ja til å bidra til EUs ordning for flytting av 160.000 asylsøkere. Nå varsler Vidar Helgesen, statsråd med ansvar for EU-saker på Statsministerens kontor, at Norge vil delta i EU-systemet hvis ordningen blir innført på permanent basis, skriver Klassekampen.

– Dersom det blir etablert et permanent program for relokalisering av asylsøkere, noe som ikke er sikkert, vil dette trolig skje innen Schengen-systemet. I så fall blir det bindende også for Norge, sier europaministeren til avisen.

Foreløpig er dette et engangstiltak, men Helgesen tror ordningen kan bli erstattet av et permanent system. Han forteller at EU har tatt Norge med på råd i utviklingen av programmet.

Les også: Frykter stopp i EUs flyktningfordeling

– Dette er nok den EU-prosessen hvor Norge er mest direkte involvert, sier han.

Men dette er ikke det eneste området EU vil finne fellesløsninger.

– Det er diskusjoner om felles kystvaktfunksjoner. Dessuten kan vi komme til å se sterkere samordning av returpolitikken. Det kan også bli diskusjon om ytterligere samordning av asylstandarder for å motvirke tendensen til at svært mange søker seg til bestemte enkeltland, sier han.

Personvernpolicy