Solberg ba innvandrerbefolkningen være veiledere

Den økte tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere gjør at Norge står i en krevende situasjon, fastslo statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet regjeringens årlige dialogkonferanse mellom innvandrere og myndighetene på Grand Hotel i Oslo tirsdag.
Den økte tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere gjør at Norge står i en krevende situasjon, fastslo statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet regjeringens årlige dialogkonferanse mellom innvandrere og myndighetene på Grand Hotel i Oslo tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) ba dagens norske innvandrere om hjelp til å integrere det store antall flyktninger som nå kommer til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økte tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere gjør at Norge står i en krevende situasjon, fastslo statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet regjeringens årlige dialogkonferanse mellom innvandrere og myndighetene på Grand Hotel i Oslo tirsdag.

– I år er det enda viktigere at vi har denne dialogen, understreket Solberg i sin åpningstale.

Ressurs

Solberg fremhevet at dagens norske innvandrere kan bli en viktig ressurs for å integrere de mange som nå kommer til landet.

– Den erfaringen dere har som har kommet til Norge som flyktninger og asylsøkere selv, og den kjennskap dere har til kulturen her, kan komme til god nytte for dem som kommer, uttalte Solberg.

– Jeg oppfordret til dette fordi en integrasjonsprosess er to ting. Det er det vi gjør som myndigheter, men det er også hvilken innstilling de som kommer har til å bli en del av vårt samfunn. Der mener jeg innvandrerbefolkningen kan være gode veiledere, utdyper Solberg overfor NTB.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste oss 53 øre dagen

Kjøkkenbordpraten

Statsministeren benyttet samtidig anledningen til å advare mot hatprat, trakassering og sosiale sanksjoner i minoritetsmiljøer, som flere medier har hatt historier om den siste tiden.

– Dette handler om hvordan minoritetsgrupper forholder seg til alternative stemmer innad i sitt eget miljø. Det er for mange stemmer som forsvinner fra debatten, fordi de blir presset av sine egne. De norske verdiene om åpenhet og ytringsfrihet må også gjelde i minoritetsmiljøene, sa hun.

Hun oppfordret både majoritets- og minoritetsforeldre til å «holde styr på kjøkkenbordpraten» hjemme.

– Barn som uttrykker fordommer ute, har det som oftest hjemmefra. Ved å passe på hvordan vi prater, vil vi foreldre kunne gi flere barn en god oppvekst, sa hun.

Les også: Erna Solberg: – Kommunene kan gå i overskudd på flyktninger

Må i jobb

Regjeringen vil om et par uker legge fram en tilleggsproposisjon til neste års statsbudsjett om hvordan de skal takle den store asyl- og flyktningtilstrømmingen som er ventet til neste år.

Solberg var klar på at det må til en reduksjon av standarden på boliger og mottak for å få det til.

Hele integreringssystemet vil også bli gjennomgått for å sørge for at de som kommer, lærer seg norsk raskere og kommer seg ut i jobb raskere.

– Min største bekymring med flyktningstrømmen som nå kommer, er at det vil ta for lang tid å få folk ut i jobb og at det vil ta for lang tid for dem å klare å forsørge seg selv, uttalte Solberg til pressen etter innlegget på konferansen.

Les også: Jens Ulltveit-Moe: – Innvandrere uthuler velferdsstaten

Asylmottak-branner

I Sverige har en rekke asylmottak blitt satt i brann den siste tiden. Solberg sier det viktigste for å hindre lignende tilstander i Norge, er å holde fast ved den gode holdningen det så langt har vært i det norske samfunnet når det gjelder å motta mennesker i nød.

– Så må vi også vente og se hvem som har ansvar for de ulike brannene før vi gjør en endelig vurdering av hva som er bakgrunnen for dem, understreket hun.

Les også: Telemilliardær vil kjøpe øy for å bosette flyktninger

Personvernpolicy