Halvparten av politikerne forlot kommunestyremøtet i protest

Her reiser den borgerlige alliansen seg og går fra kommunestyremøtet. Foran til venstre ordførerkandidat Ronny Berg.
Her reiser den borgerlige alliansen seg og går fra kommunestyremøtet. Foran til venstre ordførerkandidat Ronny Berg. Foto: Merete Arnesen / Altaposten

De borgerlige politikerne i Alta trodde de skulle få styre de neste fire årene, men kommunestyremøtet tok en brå vending. Politisk redaktør er sjokkert: – Dette er polsk riksdag, ganger to!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Altapostens politiske redaktør Jarle Mjøen til VG.

Før mandagens kommunestyremøte var det klart at Høyre, Fremskrittspartiet, Kystpartiet, Venstre og Senterpartiet ville danne et flertallsstyre, ifølge Altaposten. Så valgte Ellinor Nilsen (Frp) å bryte med egne partifeller.

Dermed faller flertallet til den blå konstellasjonen i Alta, og istedenfor velger Nilsen å støtte de rødgrønne som da får flertall i kommunestyret.

Da kommunestyret ble satt i dag tidlig krevde de blå å få utsatt kommunestyremøtet. Arbeiderpartiet varslet at de ville stemme mot en utsettelse ved en eventuell avstemning.

Etter det ble klart at en utsettelse ikke ville bli aktuelt tok de blå på seg ytterklærne og gikk fra kommunestyremøtet.

Les også: Ordføreren takket nei til millionlønn for å hjelpe kommunen

Ikke beslutningsdyktige

Altaposten skriver at den høydramatiske vendingen mangler sidestykke i nyere norsk tid. Som følge av at de blå gikk fra møtet, er ikke kommunestyremøtet beslutningsdyktige.

Etter det Altaposten erfarer skal Nilsen ha informert partiene i dag tidlig. Det var ønsket om høyere politikerlønninger som gjorde at Nilsen brøt med eget parti.

Fremskrittspartiet sin ordførerkandidat Ronny Berg er svært skuffet, og skriver på sin Facebook-side at han føler seg dolket i ryggen.

«Livet slutter aldri å overraske. Kommunestyret skal konstitueres kl 10:00. Klokken 08:30 kommer et medlem i FrP sin gruppe og sier hun bryter med partiet og vil sette inn Ap-Sv-KrF og MDG. Da har vi ikke flertall og jeg er utrolig skuffet over at noen kan dolke partiet og personene på en slik måte. Jeg tar dette personlig også ovenfor partiene H-Kp-V og Sp som vi hadde en avtale med.»

– Ulovlig

– Det kan ikke straffes, men dette er ikke lov. Kommuneloven er helt klar, skulle de ha forlatt møtet måtte de ha hatt en gyldig grunn. Det står helt klart i kommuneloven. Noe helt uforutsett måtte ha skjedd, for at de skulle kunne forlatt på denne måten, sier rådmann i Alta kommune Bjørn Atle Hansen til Altaposten.

Rådmannen har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet som foreslår at det blir innkalt til konstitueringsmøte den 26. oktober.

Også kommuneadvokaten sier til Altaposten at det ikke er greit å forlate et møte.

– Det er dårlig kutyme, sier kommuneadvokat Kari Jørgensen til Altaposten.

Ronny Berg påstår de ikke kunne sitte rolig og se på at de rødgrønne nærmest kuppet kommunestyremøtet.

– Vil presse henne til å snu

Jarle Mjøen i Altaposten sier til VG han tror den borgerlige koalisjonen nå vil legge kraftig press Ellinor Nilsen før det neste møte.

– De håper trolig at en ukes utsettelse vil øke presset på henne så mye at hun snur eller ikke møter når neste kommunestyremøte settes.

Les også: Ap-politiker skulle snakke om trafikksikkerhet - mistet lappen

Personvernpolicy