Innsamlingsnedgang for Regnskogfondet

Statsminister Erna Solberg (H) var blant de nesten 100.000 bøssebærerne. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg (H) var blant de nesten 100.000 bøssebærerne. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regnskogfondet har så langt samlet inn drøyt 183 millioner kroner under årets TV-aksjon. Det er det laveste resultatet for aksjonen siden 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV-aksjonen på NRK:

  • Arrangeres av NRK i samarbeid med ulike organisasjoner hvert år. Startet i 1974.
  • Verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode og antall deltakere.
  • 100.000 frivillige bøssebærere besøker landets 1,8 millioner husstander.
  • I år går pengene til Regnskogfondet, som jobber for å bevare verdens regnskoger og sikre rettighetene til folkene som bor der.
  • NRK sender direkte fra innsamlingsaksjonen fra klokken 15.55 til 0.15. Årets programledere er Haddy N'jie, Jarle Roheim Håkonsen og Jenny Skavlan.
  • I fjor fikk Kirkens Nødhjelp inn rekordbeløpet 250,9 millioner kroner. Justert for prisstigning er det imidlertid innsamlingen til Kreftforeningen i 1980 som topper innsamlingslisten. De fikk inn 79 millioner kroner, som i dagens penger tilsvarer over 276 millioner kroner.


(Kilde: NRK)

---------------

Regnskogfondet:

  • Regnskogfondet er en norsk organisasjon som jobber for å bevare regnskogene og sikre rettighetene til dem som bor der.
  • Jobber i Amazonas (bl.a. Brasil), Sentral-Afrika (bl.a. Kongo) og Sørøst-Asia (bl.a. Indonesia).
  • Har samarbeid med 70 lokale organisasjoner i elleve land med regnskog.
  • 88 prosent av fondets midler går til å redde regnskog, 7 prosent til administrasjon og drift, og 4,7 prosent til anskaffelse av midler.
  • Er mottaker av midlene fra NRKs TV-aksjon i år.
  • Pengene skal gå til prosjekter i Brasil, Peru, Kongo og Vest-Papua i Indonesia.

Pengene fra årets aksjon går til å bevare noen av verdens største regnskogområder i Peru, Brasil, Kongo og på øya Ny-Guinea.

Resultatet vil trolig stige noe fordi mange av dem som ikke var hjemme da bøssebærerne ringte på, trolig vil følge oppfordringen om å betale på andre måter.

Så langt har hver innbygger betalt i gjennomsnitt 35,41 kroner. På tross av at TV-aksjonen i år mottok 5 millioner mer av regjeringen enn fjorårets aksjon, har ikke Regnskogfondet klart å samle inn like mye penger som Kirkens Nødhjelp fikk inn i 2014. I fjor var temaet «vann forandrer alt», med mål om å skaffe varig tilgang til rent vann for over en million mennesker.

Les også: Erna Solberg fikk se Indonesias regnskog-katastrofe

Ikke misfornøyd

Årets resultat er det laveste beløp som er samlet inn under TV-aksjonen siden 2005.

– Vi er langt unna fjoråret, men å måle oss opp mot «vann forandrer alt» blir som å sammenligne bananer og appelsiner, sier TV-aksjonsleder Kari Bucher til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkens Nødhjelp samlet inn 250 millioner kroner i 2014 med et giversnitt på 48,97 kroner per innbygger.

Bucher understreker at de er storfornøyd med årets resultat.

– Det har vært en spesiell høst med flyktningkrise, så det kan være mange ulike faktorer som spiller inn på innsamlingssummen. Vi har fått besøkt tilnærmet alle dører, og engasjement slår alle rekorder, så vi er fantastisk fornøyd, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Støv fra Sahara mater Amazonas

Gjenklang hos de yngre

Daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, mener også det blir feil å sammenligne årets innsamlingssum med tidligere TV-aksjoner.

– Å vinkle det slik blir litt feil, vi har nådd målet om full bøssebærerdekning med 100.000 bøssebærere, noe som ikke er noen selvfølge. Selvfølgelig er ikke alle hjemme og har muligheten til å gi, men vi har opplevd en enorm oppslutning i folket om TV-aksjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Løvold påpeker at høstens flyktningkrise kan ha virket inn på oppslutningen om årets TV-aksjon.

– Det er ingen tvil om at det er mange som har brukt mye av sin frivillige kapasitet på flyktningkrisen. Men vi har sett en enorm oppslutning om saken i den yngre generasjon. Det kan kanskje speiles i at P3-aksjonens oppslutning er dobbelt så stor som i fjor. Miljø og regnskog vekker sterk gjenklang hos de yngre, sier han til NTB.

Erna med bøsse

Også statsminister Erna Solberg (H) var ute og gikk med bøsse søndag ettermiddag, sammen med sin datter.

Solberg sier det haster å gjøre mer for regnskogen, selv om mye allerede er gjort for å redusere avskogingen i land som Brasil.

– Regnskogen er verdens lunger. Hvis vi ikke tar vare på den, så mister vi mye biomangfold, men vi mister også evnen vår til å håndtere de utslippene vi alltid naturlig vil komme til å ha, sier hun.

TV-aksjonen vil holde innsamlingskanalene åpne fram til jul.