Venstre og KrF stanser skattesmell for bønder

MOT NY BONDESKATT: KrF sin parlamentariske leder Hans Olav Syversen og Venstre sin finanspolitiske talsmann Terje Breivik.
MOT NY BONDESKATT: KrF sin parlamentariske leder Hans Olav Syversen og Venstre sin finanspolitiske talsmann Terje Breivik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Her er skatteøkningen Frp ønsker seg. Men landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) får ikke samarbeidspartiene med på forslaget om skjerpet skatt ved salg av landbrukseiendom innen familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravlistene fra Venstre og KrF før forhandlingene om neste års statsbudsjett begynner å ta form. Høyt i bunken hos dem begge ligger et klart nei til forslaget om å fjerne skattefritaket ved salg av landbrukseiendom innen familien.

Uforståelig

– Det er vi kraftig imot. Det er en stor gåte at regjeringspartiene vil legge skatteskjerpelse på generasjonsskifte i landbruket. Og enda merkeligere blir det når man samtidig vil premiere dem som vil selge landbrukseiendom ut på det åpne markedet, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Regjeringen ønsker å redusere skatten på et eventuelt overskudd ved salg av landbrukseiendom på det åpne markedet fra 50 til 25 prosent, og samtidig innføre en skattesats på 25 prosent ved salg fra en generasjon til den neste.

Argumentet er likebehandling og rettferdighet:

– Skattereglene skal ikke være avhengig av hvem du selger til, sa Listhaug til NTB samme dag som forslaget til statsbudsjett ble lagt fram.

Det var Nationen som først meldte at Listhaug ønsker å oppheve skattefritaket når en gård overdras innenfor familien.

Les også: Ola Borten Moe til frontalangrep på Listhaug

Avgjørende

Interesseorganisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var raskt ute med protester. De viser til at minst tre av fire bruk overdras internt i familien. En skatteskjerpelse på denne overdragelsen vil ramme unge bønder – og gjøre det mindre attraktivt å ta over, ifølge organisasjonene.

– Landbrukets fremtid er helt avhengig av generasjonsskiftene. Forslaget er ekstra problematisk fordi det kommer på toppen av tidligere skatteskjerpelser, sier Syversen – som også er leder av finanskomiteen på Stortinget.

Les også: Listhaug og Brende trekker tilbake store, rødgrønne WTO-kutt for bøndene

Ikke med

Også Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik gir forslaget en kald skulder.

– Dette går vi mot. Venstre kan ikke være med på skatteskjerpelse ved salg av landbrukseiendom innen familien, sier han til NTB.

Breivik frykter at rekrutteringsproblemene til landbruket bare vil forsterkes.

– Bondens arbeid er gull verdt og vil bli enda mer verdt i framtida, sier han.

Meningsløst

Under finanskomiteens høring om neste års statsbudsjett viste både Bondelaget og Småbrukarlaget til regjeringsplattformen. Der heter det at regjeringen vil «bruke målrettede skatteendringer for å styrke bondens økonomiske stilling».

– Men så opplever vi gang på gang det stikk motsatte, sa assisterende generalsekretær John Petter Løvstad i Småbrukarlaget.

– Det er totalt meningsløst at bonden skal betale regninga for reduksjon av skatt på salg av landbrukseiendom ut av familien, sa Bondelagets generalsekretær Per Skorge.

Personvernpolicy