Venstre-lederen vil få asylsøkerne raskt i jobb

Venstre-leder Trine Skei Grande samlet innspill fra organisasjonene som jobber tett med flyktninger og asylsøkere, dagen før statsminister Erna Solberg (H) gir sin redegjørelse om situasjonen.
Venstre-leder Trine Skei Grande samlet innspill fra organisasjonene som jobber tett med flyktninger og asylsøkere, dagen før statsminister Erna Solberg (H) gir sin redegjørelse om situasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må rette innsatsen mot å få asylsøkere fort ut i jobb, mener Venstre-leder Trine Skei Grande, som vil lage et introduksjonsprogram som passer bedre til dagens flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at en alenemor fra Somalia og en flerspråklig urolog fra Syria trenger ulike tiltak for å komme i jobb. Det klarer ikke dagens integreringstiltak å ta høyde for.

– De absolutt svakeste og de med høy utdanning faller utenfor, sier Skei Grande, som mandag møtte flere organisasjoner til en «minihøring» i forkant av statsminister Erna Solbergs (H) redegjørelse om flyktningsituasjonen.

– Ta alvoret innover seg

Skei Grande mener innsatsen må legges om for å svare på utfordringen det rekordhøye antallet asylsøkere gir.

– Jeg forventer at statsministeren vil tenke nytt og ta alvoret innover seg. Det handler om god integrering og det å få folk fort i jobb, sier Venstre-lederen, som vil ha en ny struktur på integreringstiltakene.

Både Venstre og KrF har også reagert på Justisdepartementets instruks om at asylsøkere bare skal få midlertidig opphold i fem år, og deretter kan bli sendt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skei Grande mener vi står midt i det hun kaller et avgjørende øyeblikk.

– Håndterer vi dette riktig kan vi se tilbake og si at vi fikset en stor utfordring, sier hun.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

– Ulogisk

Norsk Folkehjelps Solveig Igesund påpekte på møtet at folk som mest sannsynlig skal bli i Norge, blir sittende på mottak og vente, fordi utlendingsmyndighetene prioriterer å behandle søknadene fra dem som skal returneres.

– Det er ulogisk, sier Igesund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av dem som var til stede på møtet, påpeker at asylsøkerne blir passive på mottaket. De ønsker at det blir bedre tilbud om norskopplæring og mulighet til å jobbe mens man venter på det endelige svaret og bosetting i kommunene.

Spesialrådgiver Nina Gran i Kommunenes organisasjon KS påpeker at det ikke er mulig å få alle dem som kommer nå, gjennom de vanlige introduksjonsprogrammene som kommunene har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for liten satsing på at asylsøkerne kan søke jobb selv, sa hun.

De som har fått innvilget asyl trenger ikke vente på å få tildelt bosetting i en kommune dersom han eller hun selv klarer å skaffe seg arbeid.

Les også: Forskere tror Syria-krigen vil vare i mange år til

Flere partier

Flere partier har den siste tiden tatt til orde for å legge om integreringsarbeidet, som i dag i stor grad først starter når asylsøkere har flyttet ut i kommunene.

– Integreringen må starte tidligere, skriver Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur i et innlegg i Aftenposten mandag.

Han peker spesielt på at de som har fått norskopplæring på mottaket, lykkes bedre i etableringsfasen i kommunene. Kapur etterlyser også et mer fleksibelt og tilpasset introduksjonsprogram for hver enkelt.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen varslet i forrige uke at hun i høst vil fremme et forslag om å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse og språkopplæring tidlig i prosessen.

Les også: Hollande: – Syria-krisen kan utarte til total krig