Landsmøte i Europeisk Ungdom:Europeisk Ungdom: – Nei takk til euro, ja takk til norsk landbruk

GJENVALGT: Nikolai Fjågesund fortsetter som leder av Europeisk Ungdom. Nå er han på vei til europeisk organisasjon for unge føderalister.
GJENVALGT: Nikolai Fjågesund fortsetter som leder av Europeisk Ungdom. Nå er han på vei til europeisk organisasjon for unge føderalister. Foto: Europeisk Ungdom
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er ungdomsorganisasjonen som utelukker ungdom til fordel for alkohol, og strides om landbrukspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeisk Ungdom som avholdt sitt 42. landsmøte helga 2. - 4. oktober, går helhjertet inn for norsk EU-medlemskap men har forbehold til flere sider ved EU nå.

Det går fram av forslagene til politisk program for organisasjonen, som er en av de største nasjonale medlemsorganisasjonene i Unge Føderalister i Europa, JEF.

JEF går inn for å gjøre EU til en føderal stat med vanlig parlamentarisme på europeisk nivå.

I norsk EU-debatt har jasiden alltid forsikret om at EU ikke skal bli noen overnasjonal union.

– Føderalisme er et omdiskutert tema hos oss, forteller leder Nikolai Fjågesund, som ble gjenvalgt på landsmøtet og i slutten av oktober skal delta på JEFs kongress i Zürich.

Les også: Konservative EU-tilhengere fikk gavepakke av EU-domstolen i dag

Ulikt syn på europeisk føderalstat

– JEF er svært sterke tilhengere av føderalisme i EU. Vi har i alle år tilhørt motsatt side i organisasjonen. På kongressen skal vi behandle et politisk program der vi tilhører et mye mer moderat syn, sier Fjågesund til ABC .

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Internt i Europeisk Ungdom har vi alle syn representert. Diskusjonen svinger også etter hvilket tema vi diskuterer, sier Fjågesund og nevner pengepolitikk som eksempel.

– Ifølge programmet som ble vedtatt sist helg, mener dere at Norge ikke bør innføre euroen. Det kan virke overraskende ut fra hva Erna Solberg og andre EU-tilhengere ivrer for?

– Dette er en vurdering for de to neste årene, ikke et fastlåst vedtak for all framtid. Nå er man jo i en veldig kritisk fase i EU. Men skal man ha felles valuta, må man ha en sterkere sentralbank. Med større felles myndighet over statsbudsjettene kunne også krisa i Hellas vært avverget, svarer Fjågesund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mener du fortsatt at Norge bør bytte ut krona med euro, Erna?

Vil ha Norge ut av EUs kampgruppe

Landsmøtet vedtok også at Norge bør holde seg unna EUs felles sikkerhets- og utenrikspolitikk (FUSP) og kutte ut bidrag til EUs nordiske kampgruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er uakseptabelt å avgi kontroll over noe så grunnleggende som utenrikspolitisk og militær suverenitet til en organisasjon vi ikke er medlem av.», vedtok flertallet.

Utkastet til politisk program gikk hardt ut mot norsk landbruk. Støtten til landbruket bør kuttes og overføres til «mer fremtidsrettede næringer.», het det.

– Ser dere ikke matproduksjon på landjorda i Norge som fremtidsrettet?

– Landsmøtet gjorde en helhetlig endringene som jeg er svært fornøyd med, sier Fjågesund.

– Vedtaket slår fast at norsk landbruk er en fremtidsnæring. Samtidig er det viktig at den ikke sakker akterut i konkurransen med europeiske bønder. Derfor må vi blant annet harmonisere vår politikk med den som føres i EU, legger han til.

Les også: Slår fast at bryggesjauernes rett til jobb bryter EUs lover

Heller alkohol enn ungdom

Av årsberetningen går det fram at medlemstallet til Europeisk Ungdom i 2014 duppet under 1000. Av de 990 medlemmene var 787 under 26 år. I 2013 var tilsvarende tall 794 og 1025. Fjågesund forteller at organisasjonen ikke har noen øvre aldersgrense for støttemedlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsberetningen avdekker også et spesielt trekk ved Europeisk Ungdom som ungdomsorganisasjon:

Medlemmer under 18 år ble nektet deltakelse på sommerleiren som ble avholdt i Buskerud sommeren 2015.

Grunn: Landsstyret ønsket at det skulle drikkes alkohol. Og da kan ikke mindreårige være til stede.

– Er alkohol viktigere for Europeisk Ungdom enn unge medlemmer?

– Nei. Vi ønsket å prøve det ut. De siste årene har en stor majoritet av deltakere vært over 18 år. Nå skal vi evaluere den ordningen. Neste sommer kan vi ende opp med det motsatte, sier Nikolai Fjågesund.