Bosetting av mindreårige, enslige asylsøkere:

Helga Pedersen (Ap) vil ha staten til å betale hele barnevern-regninga

HVEM SKAL BETALE? Ap-kommunalpolitiker Helga Pedersen ber Solveig Horne gi kommunene økonomisk sikkerhet for mindreårige asylsøkere de tar imot.
HVEM SKAL BETALE? Ap-kommunalpolitiker Helga Pedersen ber Solveig Horne gi kommunene økonomisk sikkerhet for mindreårige asylsøkere de tar imot. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ber Solveig Horne innføre full betaling av kommunenes utgifter til barnevern for enslige, mindreårige asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunenes vilje til å ta imot enslige mindreårige asylsøkere har sunket de siste årene. Det vekker uro nå som stadig flere mindreårige asylsøkere strømmer til Norge.

Én viktig årsak til det ligger i statsbudsjettet, på et punkt regjeringen opprettholdt i gårsdagens forslag til statsbudsjett for 2016:

Staten har de siste par årene gått bort fra å fullfinansiere bruken av barnevernstjenester. Staten dekker bare 80 prosent av kommunenes utgifter til barneverntiltak for de enslige, mindreårige asylsøkerne de bosetter.

Les: Kommunene får fortsatt ikke dekket alle barnevernsutgifter

Økonomisk risiko for kommunene

– Utfordringen er at når man sier ja til enslige mindreårige, vet ikke kommunen hvilke behov barna har. Får de behov for omfattende tiltak, kan det bli store beløp, og usikkerheten kan hemme lysten til å ta imot, sier direktør for interessepolitikk i kommunesektorens organisasjon KS, til ABC Nyheter.

Nå forventer Arbeiderpartiets Helga Pedersen at barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) legger fram en omforent løsning for Stortinget i det tillegget til statsbudsjettet for 2016 som Horne har varslet senere denne måneden.

– Det er viktig at vi tar vare på enslige, mindreårige asylsøkere på en forsvarlig måte, og at de kan bosettes i kommunene så raskt som mulig, skriver Pedersen i en kommentar til ABC Nyheter.

– Den kommunale egenandelen har dessverre svekket kommunenes evne og vilje til å bosette enslige mindreårige, og har i tillegg ført til en generell bekymring for forutsigbarheten i finansieringen av bosettingsarbeide, mener Helga Pedersen.

Den rødgrønne regjeringen gikk i sin tid inn for en kommunal egenandel på 10 prosent.

Les også: Politiet i Lund: – Hva fan er det vi holder på med!

Håper på Hornes tilleggsforslag

– På høringen i kommunalkomiteen tirsdag sa statsråd Solveig Horne at hun nå er i dialog med KS for å finne løsninger. Det er bra, men jeg vil også understreke hvor viktig det er at hun raskt finner en løsning sammen med kommunene, legger Pedersen til.

– Vi har spilt inn at omleggingen først til 90 prosent, deretter 80 prosent dekning av barneverntiltak ikke var noen heldig omlegging, sier direktør Helge Eide i KS. – Vi deltar i en arbeidsgruppe med departementet for å se på bedre ordninger som samtidig kan sikre kostnadskontroll. Tanken med omlegging var at 100 prosent dekning av kostnadene, i seg selv kunne drive opp kostnadene, legger han til.

– Hva som kommer i den varslede tilleggsproposisjonen, vet vi ikke. Vi ønsker en omlegging igjen. Det ville være fordel for bosetting av enslige mindreårige, sier Eide.

Departementet påpeker imidlertid at pengene som ble spart ved å la kommunene ta en egenandel på barnevernstiltak, blir betalt ut igjen til kommunene i form av et særskilt tilskudd. Hva er da problemet?

– Stortinget la inn igjen pengene som ble spart på å redusere til 80 prosent, som særlig tilskudd til enslige mindreårige. Men det er lik sats uavhengig av om settes inn barneverntiltak eller ikke, forklarer Helge Eide.

Les også: UDI venter opptil 25.000 asylsøkere i år

Personvernpolicy