Statsbudsjettet og mindreårige flyktninger:

Kommunene får fortsatt ikke dekket alle barnevernsutgifter

<p></p>
<p>FRA MIDDELHAVET TIL NORGE: Barneflyktningene som kommer hit til lands, må tas hånd om av Barnevernet når de kommer til kommunene. Men kommunene får refundert bare 80 prosent av utgiftene til barenevern. Foto: Filip Singer (EPA / NTB scanpix)</p>
FRA MIDDELHAVET TIL NORGE: Barneflyktningene som kommer hit til lands, må tas hånd om av Barnevernet når de kommer til kommunene. Men kommunene får refundert bare 80 prosent av utgiftene til barenevern. Foto: Filip Singer (EPA / NTB scanpix)

Utgiftene til små flyktninger som kommer alene til Norge, stiger raskt med økende tall. Kommunene skal heller ikke i 2016 få fullfinansiert utgiftene til barnevernstiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgiftene til bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere på Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet øker med 1086 millioner kroner, til 8838 millioner kroner fra 2015 til 2016.

Dessuten varsler regjeringen at den kan komme tilbake med nye anslag for kostnadene med å håndtere en tilstrømning av flyktninger som kan øke.

Av summene overfor går drøyt en halv milliard til tilskudd til kommunene for bosetting av enslige, mindreårige flyktninger. Det innebærer en økning på 100 millioner kroner, til 534,5 millioner.

Disse tilskuddene blir betalt til kommunene i fem år, og utgjør til sammen 717.400 kroner per barn og 767.400 per voksen flyktning.

Bakgrunn: Regjeringen bruker rekordmye oljepenger

Hvem skal betale for barnevern?

Så var det spenning om hvordan de aller minste flyktningenes behov ville bli fulgt opp.

Før statsbudsjettet kom fikk barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) et skriftlig spørsmål fra Eirin Sund (Ap) om hva statsråden vil gjøre for å øke antall kommunale plasser med barneverntiltak.

Grunnen er at det i den blåblå regjeringens første statsbudsjett ble innført en kommunal egenandel på 20 prosent for utgifter til barnevernstiltak. Det har ført til at kommunene har kviet seg mer for å ta imot flyktninger med behov for barnevernstiltak. De rødgrønne partiene gikk inn for en egenandel på 10 prosent.

Forslaget til statsbudsjett for 2016 viser at statsråd Solveig Horne opprettholder en egenandel på 20 prosent som kommuner må ut med.

Les også: Ap: – Siv sender regningen til neste generasjon

Tall til værs

Som følge av den store flyktningestrømmen øker statens refusjon av kommunale utgifter til barneverntltak knyttet til enslige, mindreårige asylsøkere og flyktninger likevel med hele 494 millioner kroner, fra 1202 millioner i årets budsjett til 1696 millioner i 2016.

I tillegg blir det satt av 225 millioner kroner til Barnevernets omsorgssenter for enslige, mindreårige asylsøkere.

Totalbeløpet til alle barnevernsformål er til sammenlikning 9.652 millioner.

Les også:

Ap: – Siv sender regningen til neste generasjon

Vedum: – Et sentraliserende statsbudsjett

Regjeringen bruker rekordmye oljepenger

Les alt om statsbudsjettet her

Personvernpolicy