Meny

Storbritannia mot Brexit fra EU?

Konservative EU-tilhengere fikk gavepakke av EU-domstolen i dag

SIGNAL TIL KONSERVATIV KONGRESS: Zac Goldsmith (til venstre) og statsminister David Cameron under de konservatives kongress i Manchester tirsdag. Foto: Suzanne Plunkett / Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs generaladvokat anbefalte tirsdag å tillate britene å sjekke om utlendinger som krever barnetrygd, har oppholdstillatelse før de får det.

Det letter trykket på konservative partimedlemmer som ønsker å holde Storbritannia i EU.

Spørsmålet om såkalt «velferds-turisme» er en av de viktige årsakene til at krefter innad i det britiske konservative partiet, som i dag avholder sin kongress, vil ha en folkeavstemning om å få Storbritannia ut av EU.

De har blitt provosert av at EU-kommisjonen, etter klager fra utenlandske EU-borgere, har stevnet Storbritannia for EU-domstolen.

Anklagen er rettet mot britiske myndigheters praksis med å sjekke om utenlandske søkere for å få barnetrygd, har lovlig opphold. Det er ifølge Kommisjonen brudd på EUs lovverk.

Anbefaler å skrote Kommisjonens søksmål

Tirsdag kom EU-domstolens generaladvokat med en uttalelse, som ikke er en endelig dom, om at britene må ha lov til det.

Generaladvokaten er enig i at slike undersøkelser innebærer en form for forskjellsbehandling. Britiske statsborgere blir sjelden utsatt for undersøkelse om deres rett til bosetting. Men han har kommet fram til at tiltaket likevel er lovlig av hensyn til de offentlige budsjettene, og anbefaler EU-domstolen å avvise Kommisjonens anklage.

Storbritannia har som kjent mange EU- og andre innvandrere.

Les: Vil stanse «svermene av folk»

Folkeavstemning om «Brexit» - men når?

De konservatives leder og statsminister, David Cameron, har lovet en folkeavstemning om britisk EU-medlemskap i løpet av 2017. Mange frykter da en «Brexit», det vil si en britisk utmelding av EU.

Tidligere tirsdag ble det spekulert i at Cameron vil utsette folkeavstemningen.

Les: Britisk EU-avstemning kan bli utsatt

I fjor falt en annen dom som demper britisk frykt for «velferds-turisme». Da fastslo EU-domstolen at medlemsland ikke er forpliktet til å betale ut sosialhjelp til utlendinger som ikke ønsker å jobbe.

Les: Helgesen glad for dom mot «velferds-turisme»

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus