Stor EU-skepsis kan øke med flyktningestrømmen:Britisk EU-avstemning kan bli utsatt

«BLOODY HARD WORK»: – Reforhandling av Storbritannias avtaler med EU er «bloody hard work», en kjempetøff jobb, sa statsminister David Cameron før åpningen av De konservatives landsmøte i Manchester.
«BLOODY HARD WORK»: – Reforhandling av Storbritannias avtaler med EU er «bloody hard work», en kjempetøff jobb, sa statsminister David Cameron før åpningen av De konservatives landsmøte i Manchester. Foto: Suzanne Plunkett / Reuters/NTB sxanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister David Cameron kan komme til å utsette folkeavstemningen om fortsatt EU-medlemskap, sier flere kilder i regjeringen. Bare 59 av De konservatives 330 parlamentarikere er for EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykt for at flyktningstrømmen i Europa skal gjøre britene enda mer skeptiske til EU er en av årsakene til at det nå vurderes å utsette den lovede folkeavstemningen, skriver The Independent , som har snakket med flere av statsrådene i Camerons regjering.

Cameron har lovet britene folkeavstemning om fortsatt medlemskap, etter at han har forhandlet fram en ny avtale med EU. Trolig dato for folkeavstemningen har vært september neste år.

Les også: Folkeavstemning om EU i Storbritannia innen et år

Skepsis

EU-skepsisen stikker dypt i Storbritannia, også blant de konservative som denne uken er samlet til landsmøte i Manchester.

Ifølge tankesmia Open Europe er bare 59 av partiets 330 parlamentarikere helt eller delvis klare på at de ønsker fortsatt EU-medlemskap, mens 68 er helt eller delvis klare på at de ønsker å forlate unionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De øvrige havner i kategorien ubestemte.

Les også: Osloforskere gir Storbritannia råd om livet utenfor EU

Kjøpe mer tid

Ifølge The Independents kilder vurderer Cameron å utsette folkeavstemningen til 2017, for å kjøpe seg mer tid til å forhandle med andre EU-ledere om en gunstigere avtale.

– Vi kan komme til å måtte trekke det ut. Det vil være bedre å vente dersom dette sikrer oss en større og bedre reformpakke, sier en statsråd til avisen.

Les også: EU-spørsmålet ble helt borte foran parlamentsvalget i Storbritannia

Liten vilje

Viljen til å gi britene særavtaler er imidlertid ikke stor innen EU, som er mer opptatt av å takle den økonomiske krisen og flyktningstrømmen som har rammet flere av de andre medlemslandene hardt.

Utenriksminister Philip Hammond er blant dem som hinter om en mulig utsettelse av folkeavstemningen.

– Vi ønsker å gjennomføre den så raskt vi kan, men det avhenger i det minste delvis av våre partnere, sier han.

Les også: Marit Arnstad raser mot Vidar Helgesens EU-utspill i London