16 lengeværende barnefamilier har fått avslag

Justisminister Anders Anundsen (Frp) var i hardt vær i den såkalte asylbarn-saken i vinter. Nå har UNE konkludert med at de fleste av de returnerte barnefamiliene ikke har rett til opphold. Her fra høringen om saken på Stortinget i februar. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Justisminister Anders Anundsen (Frp) var i hardt vær i den såkalte asylbarn-saken i vinter. Nå har UNE konkludert med at de fleste av de returnerte barnefamiliene ikke har rett til opphold. Her fra høringen om saken på Stortinget i februar. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Utlendingsnemnda (UNE) har behandlet 20 av de 30 sakene om asylbarn som hadde vært lenge her i landet og ble tvangsreturnert fra Norge. Så langt får kun fire av familiene komme tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har 16 barnefamilier fått opprettholdt tidligere avslag etter behandling i nemndmøte, opplyser UNE mandag.

Sakene til de resterende familiene er fremdeles under behandling.

De tvangsreturnerte familiene fikk rett til å få sakene sine behandlet på nytt i kjølvannet av Bergens Tidendes avsløringer i fjor av at Politiets utlendingsenhet ikke hadde fått videreformidlet politiske føringer om at tvangsretur av lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres.

Tilleggsavtale

Saken førte til at regjeringen ble enig med støttepartiene KrF og Venstre om en tilleggsavtale på asyl- og innvandringsfeltet i april i år.

Avtalen ga familier med barn som hadde oppholdt seg minst fire år i Norge og som ble tvangsreturnert i perioden 1. juli i fjor til 18. mars i år, rett til å få søknadene sine behandlet på nytt. Totalt dreide det seg om 30 familier. Hittil har 29 av familiene bedt om ny behandling.

– Brudd på barnekonvensjonen

Sosialistisk Venstreparti (SV) mener det er gledelig at noen får komme tilbake, men at det dessverre er altfor få.

– Det er svært alvorlig at barna ikke har blitt hørt. Det er etter SVs syn brudd på Barnekonvensjonen. Det var en av grunnene til at SV mente sakene skulle vært stilt i bero og familiene fått være her mens saken blir behandlet, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

– SV deler NOAS sitt syn og vil forfølge saken videre fordi Norge har ansvar for å sjekke at disse barna ikke er utsatt for fare og at de som kommer tilbake må få bosette seg som normale familier og ikke leve på mottak, legger hun til.

UNE har fått kritikk for at barna ikke har vært direkte hørt under omgjøringsbehandlingen. Nemnda uttaler at alle barna er blitt hørt direkte eller indirekte, og at de mener barnas situasjon og tilknytning har blitt meget godt belyst i alle sakene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus