Meny

Venstre i trontaledebatten i Stortinget:

Venstre-leder vil bruke «hver trevl i kroppen» til å stoppe gruveslam i Førdefjorden

FØRDEFJORDEN: Venstre-leder Trine Schei Grande vil ikke bruke ultimatum, men hver trevl i kroppen for å hindre gruvedeponi i Førdefjorden. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og SV er enige i trontaledebatten om at de har hver sine slitsomme storesøsken i miljøpolitikken. Men Trine Skei Grande vil ikke bruke ultimatum mot dem i striden om Førdefjorden.

Opposisjonspartiene har ikke gitt opp kampen mot selskapet Nordic Minings planer om storstilt gruvedrift i Engebøfjellet i Naustdal - planer som omfatter dumping av enorme mengder gruvemasser i Førdefjorden.

Det var ett av mange temaer i Stortingets trontaledebatt mandag, som innleder høstsesongen på den politiske scenen.

I vår gikk regjeringen inn for å tillate Nordic Mining å dekke bunnen av fiskerike Førdefjorden med enorme mengder gruveavfall. Det utløste stort raseri miljø- og fiskerikretser.

Les: 1.700 står klare til å bryte loven i gruvedeponi-saken

Venstre-trevler framfor ultimatum

SVs Sverre Serigstad Valen utfordret mandag Venstre-leder Trine Skei Grande på denne saken, som de begge er enige om, i trontaledebatten:

– Vil Venstre kreve av regjeringspartiene at det settes en stopper for gruvedeponi i Førdefjorden, som betingelse for å være med på et budsjettforlik i høst? spurte Valen.

– Her er det Ap og Høyre som står sammen for å gjøre noe så forhistorisk som å dumpe mineraler og kjemikalier i fjorden, svarte Skei Grande.

– Jeg skal bruke hver trevl i kroppen min for å stoppe dette, forsikret hun, men slo fast at hun ikke ønsker å varsle noe ultimatum.

De to slo an en forsonlig tone og roste hverandres miljøinnsats, men konstaterte at de på hver sin side har samarbeidspartier som ikke er på linje med dem i miljøspørsmål.

Les også: Ap og Høyre stritter mot landdeponi

Sp-Greni: Søndagsåpent klima?

Miljøpartiet Venstre fikk også kritisk spørsmål fra Senterpartiets Heidi Greni for sitt ønske om søndagsåpne butikker.

– Dere er talsparti for søndagshandel, noe som ifølge en rapport fra Vestlandsforskning gir økt energibruk og sterkt økte klimautslipp. Dere kaller dere grønt parti. Men utslippene blir enda verre med Venstres kommunale løsning, da det blir enda mer kjøring, sa Heidi Greni i trontaledebatten.

Venstre hev som kjent inn sitt eget kompromissforslag:

At loven endres slik at det blir opp til hver enkelt kommune om de vil tillate allmenn søndagsåpning. I ettertid justerte Venstre forslaget slik at det blir opp til kommunene å avgjøre hvilke steder som kan regne seg som turiststeder, og dermed holde søndagsåpent etter dagens regler.

– Vestlandsforskning har forsket på regjeringens forslag, hevdet Trine Skei Grande i sitt svar.

– Grunnen til at vi vil la kommunene avgjøre spørsmålet, er at vi ønsker mer kommunal makt.

Vestlandsforskning: – Mer utslipp med Venstre

Forsker Karen Richardsen Moberg ved Vestlandsforskning opplyser til ABC Nyheter at rapporten som er laget på oppdrag av organisasjonen Virke, behandler både regjeringens forslag om søndagsåpent i alle kommuner, og Venstres forslag om å la det være opp til hver enkelt kommune.

– I våre scenarier har vi regnet ut gjennomsnittsavstander til nærmeste kjøpesenter for de som bor i kommuner som ikke har søndagsåpent. Vi har regnet med at 25 prosent av dem velger å handle i nabokommunen. Det vil gi mer utslipp enn om alle kommuner har søndagsåpent, sier Richardsen Moberg.

– Og da har ikke Vestlandsforskning engang vurdert langtidsvirkningene av søndagsåpent. Erfaringene fra Danmark viser at det medfører butikkdød i utkanten. Men norske avstander vil det si at handleturer til nabokommunen vil bety milevis med ekstra kjøring, sier Senterpartiets Hedi Greni til ABC Nyheter.

Les også: – Søndagsåpent har gjort danske utkanter til ørkener

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde har vedgått at søndagsåpent kan føre til nedlegging av butikker i distriktene.

Artikkelen er oppdatert med presisering fra Venstre om deres gjeldende forslag til søndagsåpent.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus