Vesten mener Russlands bidrag i Syria er et bomskudd

<p>Bildet er hentet fra en video som det russiske forsvaret har offentliggjort. Angivelig viser det et bombeangrep i byen Maarat al-Numan i Syria 2. oktober.</p>
Bildet er hentet fra en video som det russiske forsvaret har offentliggjort. Angivelig viser det et bombeangrep i byen Maarat al-Numan i Syria 2. oktober. Foto: Reuters/NTB scanpix.

Ifølge Storbritannia treffer kun fem prosent av de russiske luftangrepene i Syria IS. En oppskrift på katastrofe, mener USAs president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi analyserer hvor angrepene treffer hver morgen. Det store flertallet er ikke rettet mot IS i det hele tatt, sier Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon i et intervju med avisa The Sun lørdag.

Forsvarsministeren refererer til tall fra britisk etterretning om at kun fem prosent av russiske bombeangrep i Syria har vært rettet mot Den islamske staten (IS), og at de fleste angrepene har drept sivile eller soldater i den opposisjonelle Frie syriske hær (FSA).

Ifølge USAs president Barack Obama bidrar taktikken til å styrke IS.

– Russlands politikk i Syria driver moderate opposisjonsgrupper under jorden og styrker Den islamske staten, sa Obama på en pressebrifing i Washington fredag kveld.

– Fra deres ståsted er alle som er mot Assad-regimet, terrorister. Det er en oppskrift på katastrofe, sa Obama.

Les også: Obama: Russlands angrep i Syria styrker IS

Ønsker ikke krig gjennom stedfortredere

Spenningene mellom USA og Russland har økt etter at russiske jagerfly begynte sine bombetokter i Syria natt til torsdag.

Vesten har anklaget Russlands krig mot «terrorister» for å være et påskudd for å angripe moderate opprørsgrupper som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad. Russland er en av Assads få gjenværende støttespillere.

Obama understreker at han ikke vil gjøre dette til en krig mellom USA og Russland gjennom stedfortredere, men sier at han har gitt beskjed til Russlands president Vladimir Putin om at en politisk overgang som opprettholder staten og militæret, men som lar Assad gå av, er den eneste måten å løse krisen i Syria på.

– Russland og Iran er årsaken til at Assad fortsatt sitter med makten i Syria, hevder Obama.

Les også: Russisk bombing overskygger Ukraina-samtaler

Felles uttalelse

Sammen med seks andre land sendte USA fredag ut en uttalelse hvor de ba Russland om å stanse angrepene rettet mot moderate opprørsgrupper.

– Disse militæroperasjonene bidrar til en ytterligere opptrapping av konflikten og vil bare føre til mer ekstremisme og radikalisering, heter det i uttalelsen, som i tillegg til USA er undertegnet Frankrike, Tyskland, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og Storbritannia

Russiske myndigheter avviser kritikken, og opplyste fredag kveld at russiske jagerfly utførte 14 bombetokter i Syria, hvorav seks rammet IS-mål, ifølge russiske nyhetsbyråer. Blant annet ble et av IS' våpenlagre og en bombefabrikk ødelagt, ifølge meldingene.

– Vil vare i flere måneder

Lederen i den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, har varslet at Russlands luftangrep i Syria kommer til å vare i tre til fire måneder.

– Angrepene kommer til å øke i intensitet i løpet av den tiden, sa Pusjkov til radiostasjonen Europe 1 fredag.

– Jeg tror intensiteten er viktig. Den USA-ledede koalisjonen har påstått at de har bombet Daesh i et år, men uten resultater, sier han og bruker den arabiske betegnelsen på IS.

– Jeg tror man vil se resultater dersom man gjør det på en mer effektiv måte.

Les også: – Russiske angrep er kjærkommen støtte for Assad

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus