Solhjell: Ønsker en mer tilbaketrukket rolle i SV

Solhjell: – Jeg har slitt med motivasjonen. Se video!

Bård Vegar Solhjell oppgir at han trekker seg som nestleder i SV etter å ha slitt med motivasjonen i lang tid, og sier at han ikke har tatt stilling til om han ønsker å stille til gjenvalg som stortingsrepresentant for partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når nominasjonskomiteen spør meg en gang rundt neste sommer, vil jeg ta stilling til det, sier Solhjell til NTB på spørsmål om han ønsker å ta gjenvalg på Stortinget for SV.

Landsstyret vil lørdag velge en valgkomité for å finne ny nestleder.

– Ikke møtt veggen

SV-veteranen omtaler sist valgkamp som en av karrierens tyngste på tross av at han mener det nå er en entusiasme i partiet som det er lenge siden han har sett.

– Jeg har ikke møtt veggen, men mener det er bedre for SV å finne nye folk med motivasjon og arbeidslyst, sa Solhjell på en pressekonferanse sammen med partileder Audun Lysbakken fredag ettermiddag.

Partiet hadde kort tid før sendt ut en pressemelding om at han har informert landsstyret i SV om at han ønsker å trekke seg som nestleder i partiet på neste landsstyremøte i november.

SV-nestlederen, som har vært sentralstyremedlem for SV siden 1999, hadde da kommet nesten direkte fra den høytidelige åpningen av Stortinget, med pomp og prakt og kongens opplesning av regjeringens trontale.

Ville slutte i fjor

– Jeg har for kort tid siden bedt Audun om å få lov til å trekke meg som nestleder i høst. Jeg har i dag bedt landsstyret om det samme og vil gå av på neste landsstyremøte. Bakgrunnen er at jeg over tid har slitt med motivasjonen, sier Solhjell.

Han forteller at tanken på å si stopp som nestleder ikke er ny, men dukket opp allerede i fjor.

– For litt over ett år siden bestemte jeg meg for å gå av på landsmøtet i år og ba partiledelsen om det. Men dette lekket ut, og det sto om det i mediene. Mange tok kontakt og oppfordret meg til å fortsette, og argumenterte med at hvis jeg trakk meg, så ville alle gå ut samtidig, bortsett fra Audun, sier Solhjell.

Solhjell understreker at han ser stor optimisme i partiet etter valgkampen og en forsiktig framgang i lokalvalget, og at det derfor er lettere å tre tilbake. Han vil imidlertid fortsette å være medlem av SV og fortsette i stortingsjobben ut perioden.

– Men, jeg vil ha en mer tilbaketrukket rolle.

– Svært overraskende

Professor Frank Aarebrot i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen har hatt både Solhjell og Lysbakken som studenter.

– Jeg synes det er svært overraskende at Solhjell nå trekker seg. Jeg tror det er snakk om personlige årsaker. Om det har vært splid i partiledelsen, så har de skjult det godt, sier Aarebrot til NTB.

Professoren påpeker at flere profilerte SV-ere tidligere har gått til Arbeiderpartiet, men at det da var en tydeligere splid.

– Solhjell er en behagelig og rolig kar og kan egentlig gå til hvem som helst om han ønsker det, mener professoren.

Den andre nestlederen i SV, Oddny Miljeteig, er fortsatt sykemeldt i forbindelse med en kreftsykdom, og Lysbakken sier til NTB at han håper å ha henne tilbake til våren.

– Typisk Bård Vegar

Partileder Audun Lysbakken sier Solhjell har vært en «enorm ressurs» for partiet.

– Dette er en vemodig dag for meg. Samarbeidet med Bård Vegar har betydd veldig mye for meg. Han er en modig og visjonær politiker, sier SV-lederen og sier samtidig at Solhjells beslutning nå er typisk for ham.

– Jeg har stor respekt for det valget han har tatt. Det er typisk Bård Vegar å være ærlig og sette SV først, sier han.

Solhjell er valgt inn på Stortinget for perioden 2013 til 2017

Her går Solhjell av som nestleder i SV:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus