Russland lover atom-opptrapping mot nye atombomber i Tyskland:Norge uten mening om at amerikanerne utplasserer nye atombomber i Tyskland

INGEN KOMMENTAR: Utenriksminister Børge Brende og den norske regjeringen holder tett om sitt syn på utplassering av nye atombomber i Tyskland.
INGEN KOMMENTAR: Utenriksminister Børge Brende og den norske regjeringen holder tett om sitt syn på utplassering av nye atombomber i Tyskland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere utplassering av nye, kraftige atombomber i Tyskland. Ap har heller ikke noe syn, mens AUF-leder Mani Hussaini protesterer. Russland varsler mottiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– UD ønsker ikke å kommentere på spekulasjoner i mediene knyttet til en oppgradering av amerikanske kjernevåpen i Europa, sier Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

USA vil i nær framtid utplassere 20 nye atombomber, hver fire ganger så stor som Hiroshima-bomben, i Tyskland, meldte ABC Nyheter tirsdag.

Hva er så Norges syn på den utviklingen?

Det viser seg at Solberg-regjeringen ønsker å holde tett om Norges syn på tilførselen av disse nye atomvåpnene til Europa. Det skjer idet Russland varsler mottiltak og økt spenning.

Les også: Stoltenberg: NATOs atomvåpen del av avskrekking

Ap sier ikke noe, AUF mot

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, har heller ikke noe å si om USA utplassering av de nye, kraftige bombene.

– Vi mener det må tas nye skritt i arbeidet med gjensidig nedrustning i Europa. Dette er også nedfelt i NATOs strategiske konsept, er alt hun svarer på ABC Nyheters spørsmål om det som nå skjer i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini er derimot skuffet over utplasseringen som nå skjer:

– Vi mener Tyskland ikke burde gi etter for USAs ønsker, fordi det er å anse som et steg i feil retning i arbeidet for en atomvåpennedrustning og til slutt et forbud, skriver Hussaini i en melding til ABC Nyheter.

Les også: Ap og KrF støtter ikke atomvåpenforbud

Varsler russisk atom-opptrapping

Utplasseringen ser nå ut til å føre til en opptrapping av atomvåpenarsenalet i våre nærområder. Kreml lover nemlig mottiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan føre til ødeleggelse av den strategiske balansen i Europa. Det vil utvilsomt føre til at Russland tar tilsvarende mottiltak for å gjenopprette den strategiske balansen, sa president Vladimir Putins pressesekretær Dmitrij Peskov onsdag.

– Dette er et nytt skritt, og uheldigvis er det et veldig alvorlig skritt mot økt spenning på det europeiske kontinentet, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av forsvarskomiteen i Dumaen, den russiske nasjonalforsamlingen, antyder at Russland vil vurdere å trappe opp sitt kjernefysiske arsenal i Kaliningrad og på Krimhalvøya.

Les også: Se alle USAs nålestikk mot Russland

UD: – USA reduserer antall kjernevåpen

Utenriksdepartementets Frode Overland Andersen framholder derimot at USA er i ferd med å trappe ned antall kjernevåpen.

– USA har redusert antall kjernevåpen kraftig siden begynnelsen på 1990-tallet. NATO vedtok på toppmøtet i Chicago i 2012 at man er beredt til å vurdere ytterligere reduksjon i behovet for kortrekkende kjernevåpen i Europa gjennom en gjensidig forpliktende avtale med Russland, sier han.

– NATO er med andre ord rede til å ta nye skritt for å redusere antallet kjernevåpen i Europa, men Russland har så langt ikke vært rede til en slik reduksjon.

– Når det gjelder atomvåpen, vedtok NATO i sitt strategiske konsept på toppmøtet i 2010 at NATO skal forbli en kjernefysisk allianse så lenge kjernevåpen eksisterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Intern NATO-debatt utløser russisk uro

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge hindrer framgang for nedrusting

Regjeringens og Arbeiderpartiets manglende avklaring om hva Norge mener om nye atombomber i Tyskland, kommer rett før FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen lørdag 26. september.

Da kommer tidligere nedrustningsdiplomat Richard Lennane til et åpent møte i Oslo. Han mener den nåværende norske regjeringen hindrer sårt tiltrengt framgang i det globale nedrustningsarbeidet, melder Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN.

Siden forhandlinger om ikke-spredningsavtalen endte i fiasko i vår, har 117 land sluttet seg til et løfte om å jobbe for å forby og avskaffe atomvåpen. Norge er ikke blant dem, fordi dagens regjering mener det er uforenelig med å være del av NATOs strategi.

Artikkelen er oppdatert med sitat fra ICAN