Nettdugnad og mer penger skal møte asylstrømmen

– Vi trenger 227 mill. til asylhåndtering, sier Anundsen. Se video!

En ekstrabevilgning på drøye 200 millioner kroner skal sette utlendingsforvaltningen bedre i stand til å ta imot asylsøkere. Det imponerer verken Redd Barna eller SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er imponert over det lokale engasjementet. Vi må legge forholdene til rette for den frivillige innsatsen, sier inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Hun foreslår å sette av penger over 2015-budsjettet til en nettside som skal opplyse frivillige om hvordan de kan bidra i arbeidet med mottak og integrering av asylsøkere og flyktninger.

Les også: Tyrkia har brukt 62 milliarder på flyktningene

– Krevende situasjon

Tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2015 som regjeringen la fram fredag, har en ramme på 227,1 millioner kroner. Av dette går snaut 100 millioner kroner til politiet. Hovedgrepet blir å øke kapasiteten knyttet til registrering av nye asylsøkere til Norge. Resten skal dekke kostnader knyttet til Norges bidrag til operasjonen i Middelhavet.

– Situasjonen er veldig krevende. Det kommer flere asylsøkere til Norge enn noen gang tidligere. Hele systemet er satt på en sterk prøve, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Han sier det opprinnelige anslaget med 11.000 asylankomster i 2015 for lengst er foreldet. Nå er det nye anslaget 20.000, men det kan godt bli enda høyere.

– Dette er tall som endrer seg fra dag til dag, sier Anundsen.

Les også: Flyktningene strømmer inn i Kroatia - kapasiteten er sprengt

Mer til barnevernet

Ekstrabevilgningen som nå skal behandles av Stortinget omfatter også 3 millioner ekstra til å skaffe verger til enslige mindreårige asylsøkere og 65 millioner kroner til Barnevernet for nye plasser i omsorgssentre for barn under 15 år.

Over kommunalministerens budsjett settes 50 ekstra millioner av til 200 nye utleieboliger for flyktninger og andre vanskeligstilte i kommunene. 5 millioner kroner til oppfølging av flyktningenes psykiske helse inngår også i pakken.

– Vi er i en situasjon som vi ikke er dimensjonert for. Alt fungerer ikke perfekt, men vi jobber bredt for å sikre at dette håndteres så godt som mulig, sier Anundsen.

Les også: Stortinget sier nei til hastemøte om flyktninger

Redd Barna kritisk

Ifølge Redd Barna er det tydelig at regjeringen ikke forstår den kritiske situasjonen for barn i mottak. Organisasjonen krever at midler settes av for å styrke omsorgen.

– Dette er mikroskopiske summer, og kan på ingen måte være nok til å sikre de enslige barna mellom femten og atten et fullgodt tilbud, sier Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna til NTB.

Hun er glad for ekstrapenger til omsorgssentre for de minste, men savner en tilsvarende satsing for dem mellom 15 og 18 år.

– Redd Barna har flere ganger varslet om kritiske forhold for barn i norske mottak. Standarden har vært altfor dårlig, og FNs barnekomité har ytret sterk kritikk gjentatte ganger av hvordan vi behandler de nyankomne barna her i landet, sier hun.

Les også: Tyskland: – EU-land som avviser flyktninger vil miste pengestøtte

SV-refs

SV-leder Audun Lysbakken er heller ikke tilfreds med regjeringens ekstrabevilgning.

– Regjeringens svar er puslete og løser ikke de reelle problemene. Det er bra at det settes av mer penger til politiet, men det hjelper egentlig ikke så mye når ikke resten av systemet rustes skikkelig opp for å håndtere økningen, sier han.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen er langt mer positiv.

– Vi støtter de forslagene som regjeringen har lagt fram for å ta imot flyktningene på en god og verdig måte, sier hun.

Men Ap-representanten er kritisk til at regjeringen ikke tar opp situasjonen for nyankomne ved PUs mottak på Tøyen i Oslo.

– Regjeringen må ta på alvor bekymringsmeldingene om at flyktninger mangler tilgang på mat, overnatting og akutt helsehjelp, sier hun.

Les også: Greske høyreekstreme: – Steng grensene!

Se hele fredagens pressekonferanse her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus