Jordskjelv i britiske Labour:

Ny partileder tar Labour mot venstre

MOT ALLE ODDS: «Alle» var imot ham - unntatt medlems- og sympatimassene. I dag ble Jeremy Corbyn valgt til ny leder i det britiske arbeiderpartiet Labour.
MOT ALLE ODDS: «Alle» var imot ham - unntatt medlems- og sympatimassene. I dag ble Jeremy Corbyn valgt til ny leder i det britiske arbeiderpartiet Labour. Foto: Andrew Parsons / Polaris/NTB scanpix

Venstrekandidaten Jeremy Corbyn ble med overveldende flertall valgt til ny leder av det britiske Labour-partiet. Nå må han samle partiet og gjøre det i stand til å vinne valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

66 år gamle Corbyn slo knockout på motkandidatene i Labour-valget med 59,5 prosent av stemmene. I takketalen lørdag langet han ut mot så vel britisk presse som landets konservative regjering.

– Toryene har brukt finanskrisen til å legge en enorm byrde på de fattige i dette landet. Vi trenger en økonomisk strategi som forbedrer levekårene for alle, og som får økonomien på rett kjøl, sa Corbyn.

Gråt og glede

Mange har engasjert seg for at Corbyn, som var relativt ukjent for bare noen måneder siden, skulle vinne ledervalget. Blant dem er kunstner og SV-politiker Hilde Maisey, som lørdag deltok på en valgvake i London.

– Det er et stort øyeblikk. Jeg har sett voksne mennesker bryte ut i gråt. Det er ikke vanlig i Storbritannia og i britisk politikk, sier hun til NTB.

Maisey tror valget av Corbyn kan gjøre politikken mer virkelighetsnær og engasjere unge velgere.

– Labour har tapt to valg på rad, med to forskjellige strategier. Den tredje er å gå tilbake til røttene, og det er det som har skjedd nå. Partiet har gjort et modig valg, og jeg tror også det er et riktig valg, sier hun.

Tvilende

Politiske kommentatorer og tidligere toppolitikere har imidlertid stilt seg tvilende til om Corbyn, som ikke har noe tidligere erfaring fra regjeringsapparatet, kan være mannen som gir Labour tilbake styringen på øyriket.

– Valget kan være bra som indremedisin, men valgmessig er det en katastrofe. Partiet vil ikke ha mulighet til å vinne valg med Corbyn som partileder, sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

Les om overraskelsesmannen Corbyn: Venstreradikal veteran ligger an til å bli ny Labour-leder lørdag

Han mener det knytter seg stor spenning til om hvorvidt Corbyn, som blant annet er en uttalt beundrer av Karl Marx, vil moderere seg.

– Det første svaret får vi når han utnevner skyggekabinettet. Det blir interessant å se om dette får en klar venstredreining eller om han vil forsøke å samle partiet, noe som er nødvendig dersom de skal skyte mot regjeringen, mener Mustad.

Mot «brexit»?

Den første virkelige testen for den nye partilederen kommer når britene neste år skal ta stilling til hvorvidt de vil bli værende i EU.

– Han har gjennom valgkampen vist et ambivalent forhold til EU. På den ene siden er han skeptisk til EU-samarbeidet, på den andre siden har han virket realistisk om at det vil være vanskelig for Storbritannia å stå utenfor, sier Mustad.

– Labour ønsker å holde Storbritannia i EU, og jeg tror Corbyn vil moderere sitt standpunkt, legger han til.

Blair advarte

Blant dem som var tidlig ute og advarte, var Tony Blair, som har vunnet tre valg for Labour.

– Dersom du stemmer med hjertet og velger Corbyn, ta en hjertetransplantasjon, sa Blair.

Corbyn ble hjulpet fram av endringer i partiets valgsystem, der alle som betalte 3 pund (snaut 40 kroner) på nettet og registrerte seg som Labour-velger, kunne være med og stemme fram den neste partilederen.

Personvernpolicy