Toppledelsen i UD får sterk kritikk i internrapport

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han og de andre direktørene i UD tar bekymringsmeldingen fra de ansatte på alvor.
Utenriksminister Børge Brende (H) sier han og de andre direktørene i UD tar bekymringsmeldingen fra de ansatte på alvor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ansatte og ekspedisjonssjefer i Utenriksdepartementet har reagert på økende arbeidspress, uten at de føler de blir hørt av utenriksminister Børge Brende (H) og de andre i toppledelsen. Det viser en intern bekymringsmelding fra arbeidsmiljøutvalget (AMU) i departementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan bekrefte at det før sommeren ble sendt en bekymringsmelding til utenriksråden. Den handlet om for høyt arbeidspress i enkelte av UDs avdelinger, bestillinger med for korte frister og svært høyt trykk på enkeltpersoner over svært lang tid, med mye overtid, sier hovedverneombud Ole Anders Hauger i UD til VG.

I dokumentet fra AMU heter det: «Flere ekspedisjonssjefer har adressert sin bekymring rundt økende press og belastning både til rådsleddet og politisk ledelse, uten at de føler at alvoret i situasjonen blir anerkjent og uten at man som en følge av dette diskuterer mulige konstruktive løsninger på situasjonen».

Brende skriver i en epost til avisen at «de siste 18 månedene har vært ekstraordinære med flere store kriser samtidig. Jeg er takknemlig for den innsatsen UDs medarbeidere har lagt ned i disse vanskelige sakene, og jeg vet også at en slik innsats er belastende over tid.

Jeg tar på alvor anbefalingen fra arbeidsmiljøutvalget. Både UDs administrative ledelse og jeg jobber nå i dialog med arbeidsmiljøutvalget med tiltak for å rette opp i de forhold de har pekt på».

Personvernpolicy